Грк је на бициклу без динара кренуо на пут кроз Србију: Сви су га примили и понудили му преноћиште, осим у једном граду

Поделите:

Уживао је у српским специјалитетима и свуда је дочекан раширених руку

Грк Елпис је током бициклистичког путовања од Будимпеште до Ламије у Грчкој прошао и кроз нашу земљу. На ову необичну авантуру кренуо је без динара, како би проверио да ли може да се ослони само на људску срдачност и гостољубивост. Експеримент се показао као успешним, јер су га у свим местима дочекали раширених руку и понудили му бесплатан смештај, осим у Владичином Хану. Тамо је морала да “ускочи” општина јер му нико од мештана није понудио смештај.

Ова необична и дивна прича о Грку објављена је на Фејсбук страници “Ливе фром Грееце”. Kако се наводи на страници, Елпис је уживао у свом путовању кроз Србију и одушевљен је природом, људима и љубазношћу.

– У различитим домовима испробао је различите српске специјалитете, био угошћен у лепим кућама на периферији и у селима, али и у становима у већим градовима. Ноћио је у Сомбору, Београду, Великој Плани, Параћину, Нишу – истиче се на страници.

Kада је стигао до Владичиног Хана, чланови групе на Фејсбуку упитани су да ли неко жели да га прими у дом, послужи му вечеру, преноћиште и доручак, како би следећег јутра наставио свој пут.

Градоначелник Хана и његови сарадници су организовали да се Елпис сачека, смести у леп смештај у оквиру градског базена и да му се обезбеди храна. У истом комплексу је у суботу била једна прослава на којој је Елпис присуствовао и имао прилике да и то види, проба ракију и мало се опусти у друштву локалног становништва. За њега је то потпуно ново искуство, дирнут је дочеком и чињеницом да је једно преноћиште чак и на такав начин организовано у страној земљи за једног обичног бициклисту и пролазника – истиче се на групи “Ливе фром Грееце”.

Интересантно је да Елпис није у свим градовима у Србији имао унапред уговорено преноћиште већ је углавном сам, по доласку у град, на лицу места питао пролазнике да га приме у свој дом и да, примали су га и то врло отвореног срца.

Оно што је посебно лепо јесте што је Елпис свакодневно извештавао своје могобројне пратиоце о свом путовању а они су, заједно са њим, били одушевљени како његов пут кроз Србију протиче. Пријатно су изненађени што је толико добро прихваћен, а још више чињеницом да наш народ толико воли Грчку и грчки народ. Све у свему, показали смо се у веома лепом светлу и треба да будемо поносни – закључују се на овој групи.

Након пута кроз Србију, Грк је продужио за Македонију и прва станица му је Kуманово.

– Србија је испит гостољубивости успешно положила. Сада су на тесту Македонци – истичу у групи.

Ми му желимо срећан пут и да доживи још пуно лепих авантура.

телеграф

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here