Grupa profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta kažnjena je od strane crkve zbog potpisivanja peticije o Darvinu!

Podelite:

U vrhu Srpske Pravoslavne Crkve ne stišava se bura zbog apela profesora Bogoslovskog fakulteta. Deo potpisnika sankcionisan premeštajem iz parohija i crkvenih radnih tela i medija.

GRUPA profesora i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) u Beogradu kažnjena je zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u srpskim školama. Odlukom patrijarha Irineja, njima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije.

 Iako odluka nije objavljena, prema saznanjima “Novosti”, ona se odnosi na deo profesora i asistenata koji su, osim katedri na fakultetu, kao sveštenici imali i službu u parohijama. Sankcije protiv teologa koji su se uključili u javnu raspravu izazvale su i talas oprečnih komentara, kako na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, tako i među vernicima.

– Patrijarh Irinej i pojedine uticajne vladike smatraju da je grupa nastavnika predvođenih vladikom zapadnoameričkim Maksimom napravila grešku objavljivanjem javnog apela o teoriji evolucije – kaže sagovornik “Novosti” iz Patrijaršije SPC. – Njihovi stavovi uglavnom nisu sporni, ali im je zamereno to što nisu dovoljno vodili računa o širem kontekstu ove rasprave u javnosti i mogućoj kompromitaciji Crkve.

Javni apel koji je potpisala grupa od 10 profesora i nastavnika PBF u vezi s teorijom evolucije bila je i tema nedavno završenog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora. Najvišem telu SPC potpisnici ovog su se obratili pismom u kojem su arhijerejima objasnili svoje motive za oglašavanje i obrazložili argumente iz teksta apela.

“Razmotren je i jedan izlišan i u suštini besmislen problem. Reč je o uplitanju grupe nastavnika i asistenata u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, u međuvremenu ‘dogmatizovanoj’ u manje-više ateističkom smislu, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju i za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju. Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga tvorca (zdravi i pravi kreacionizam). Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna”, navedeno je u zvaničnom saopštenju koje je u ime Sabora potpisao episkop bački Irinej.

ZABRANA JAVNIH ISTUPA

PATRIJARH Irinej zabranio je profesorima i asistentima Bogoslovskog fakulteta sve buduće javne istupe bez njegovog ličnog odobrenja. “Na osnovu člana 108 Ustava SPC, obaveštavamo profesorski kolegijum, kao i sve zaposlene na Bogoslovskom fakultetu SPC, da bez našeg posebnog arhijerejskog blagoslova ne mogu učestvovati u emisijama na državnoj televiziji, radiju i drugim medijima. Protiv onih koji ne budu poštovali ovu odluku biće pokrenut crkvenosudski postupak”, navedeno je u nedavnom patrijarhovom pismu adresovanom na Dekanat Bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

POTPISNICI APELA

JAVNI apel, kojim su izrazili svoj stav povodom diskusije “za” i “protiv” evolucionističke, odnosno kreacionističke teorije, potpisali su profesori Bogoslovskog fakulteta episkop Maksim, Vladan Perišić i Predrag Dragutinović, docenti Zdravko Jovanović, Aleksandar Đakovac, Zoran Devrnja, Marko Vilotić i Andrej Jeftić, kao i asistenti Vukašin Milićević i Nenad Božović. Oni su se u javnosti ogradili da je apel njihovo viđenje rasprave, a ne stav ustanove u kojoj predaju.

Večernje Novosti

Podelite:

1 komentar

 1. Takav stav pomenute gospode je posledica neuravnotežene ishrane.
  Čim su počeli da koriste bananu u ishrani, najdražu hranu majmuna,
  došlo je do neodoljive potrebe da iznesu “svoj stav“ povodom peticije
  o preispitivanju naučne prihvatljivosti Darvinove teorije o poreklu
  čoveka?!
  To što oni imaju “svoj stav“, to je njihovo pravo, ali samo da su se
  legitimisali imenom i prezimenom, bez pominjanja svojih profesija i
  institucija kojima pripadaju.
  Ovako, oni su, vrlo nepromišljeno, brzopleto i neodgovorno u sve to
  uvukli SPC, sa svim Njoj pripadajućim institucijama.
  Bogohulno je stavljati u istu ravan Darvionovu teoriju o poreklu čoveka
  i Čovečiju /drugu/ prirodu Bogo-Čoveka Hrista.
  Sramota! Sramota! Sramota!
  Dragan Slavnić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here