Гугл кажњен са 50 милиона евра: “Нису давали јасне информације корисницима”

Поделите:

Француска комисија је прво европско регулаторно тело које је казнило неку велику светску интернет компанију на основу нових европских прописа о заштити личних података

Kомпанија Гугл кажњена је у Француској са рекордних 50 милиона евра због пропуста у заштити личних података њених корисника.

Француска државна комисија за заштиту података саопштила је да је Гугл кажњен због “недостатка транспарентности, неадекватних информација и недостатка сагласности у вези с персонализацијом огласа за кориснике”. Француска комисија је прво европско регулаторно тело које је казнило неку велику светску интернет компанију на основу нових европских прописа о заштити личних података који су ступили на снагу 25. маја прошле године. По новим прописима, казне могу да износе до четири одсто укупног обрта компаније на светском нивоу због неиспуњавања обавеза заштите личних података држављана ЕУ, преноси Политико.

Француска комисија је приликом истраге прошла кроз све кораке који се траже од новог корисника паметног телефона с оперативним системом Андроид, како би отворио Гугл налог. Они признају да је нови корисник информисан о томе како ће његови подаци бити коришћени, али додају да те информације нису лако доступне и распоређене су по разним документима које корисник никад нема времена да прегледа.

Некад је потребно до пет кликова да се стигне до једне информације, рекао је за Франс прес Матијас Мулен, директор француске Kомисије задужен за заштиту права и оценио да Гугл не даје јасну и разумљиву информацију.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here