Гујон: Језик – огледало душе

Поделите:

Француски хуманитарац Арно Гујон, који ће у оквиру акције „Његујмо српски језик“ водити кроз Србију „Караван културе говора“, истакао је да је важно његовати језик, који је огледало душе и важан дио културе и идентитета.

Гујон је нагласио да му је велика част да као Француз који је научио српски језик учествује у тој акцији Министарства културе и информисања Србије.

„Изузетно је важно, не само да правилно говоримо, него да умемо да пренесемо жељену поруку. Сведоци смо, нажалост, да данас многи то не умеју“, рекао је Гујон за „Вечерње новости“.

Он је појаснио да циљ „Каравана културе говора“, који ће за почетак гостовати у Београду 8. и 9. фебруара, а потом и у дугим градовима Србије, није само да његује језик кроз правопис и граматику, већ и кроз изражавање.

Према његовим ријечима, било би добро да се култура говора стекне још у школи, јер је то основ за све, чиме год се дјеца буду бавила у будућности.

„Када се једном овлада овом вештином, никада се не заборавља, баш као ни вожња бицикла“, рекао је он.

Акција „Његујмо српски језик“, која се бави његовањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, први пут је организована 2015. године.

Ове године акција је попраћена билбордима на којима су исписане поуке о значају српског језика изражене кроз пословице и загонетке: „Да се речи купују, мање би их било“, „Где је реч, ту је и образ“.

У оквиру акције је низ програма међу којима је и „Караван културе говора“.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here