Гујон о репортажи о животу Срба на KИМ: Сазнаће шта се тамо дешава 20 година

Поделите:

Оснивач организације “Солидарност за Kосово” Арно Гујон говорио о репортажи на 10 страница “Српски дух отпора” о животу Срба на KиМ у француском листу “Фигаро”.
Он је рекао да је то феноменална репотажа која истински говори о хуманитарној ситуацији у српским енклавама на KиМ.

Гујон је у Јутарњем програму РТС рекао да заслуге за репортажу иду тројици храбих новинара француског магазина, оцењујући да није лако на Западу, у Француској, бити објекативан када су у питању исполитизоване теме.

“Они су направили феноменалну репотажу која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на Kосову и Метохији”, оценио је Гујон.

Истакао је да је “Фигаро” најчитанији и најпродаванији часопис у Француској и да ће сваки читалац имати прилику да се упозна са оним што се дешава на KиМ већ 20 година.

“Сазнаће да је срушено 150 цркава и манастира, сазнаће како живе данас, 2019. године, Срби у селу Новаке код Призрена, како живе монаси у Високим Дечанима, зашто су и даље војници Kфора око манастира Високи Дечани и зашто морају да чувају тај драгуљ српске историје”, навео је Гујон.

Он је нагласио да је новинар “Фигароа” написао да бисмо, када би се тако нешто дешавало било где другде у свету, говорили о апартхејду, о сегрегацији, а о томе шта се дешава јужној српској покрајини на KиМ скоро да нико и не прича.

Гујон је указао да новинари углавном пре него што оду на KиМ веома слабо знају о томе шта се дешава, као и да то види јер увек контактирају његову организацију.

Он каже да је новинара “Фигароа” који је направио ову репортажу упознао пре осам година и да му је и тада говорио о KиМ.

“Сваке године је он добијао наше извештаје, писма, мејлове и осам година касније добили смо десет страна у магазину Фигаро о тој ситуацији. Наравно да када је отишао на лице места он је могао да се увери у оно што смо ми говорили свих ових година, да се увери да монаси живе иза бодљикавих жица, да се не може причати на српском језику у Ђаковици, да има пуно крађа свугде на KиМ и да су напади и даље чести и да људска права за Србе и националне мањина на KиМ нису испоштована”, објаснио је Гујон.

Додао је да су реакције на репортажу огромне и на друштвеним мрежема ођек је био огроман и у Француској и у Србији.

“Баш је јутрос написао главни уредник ‘Фигароа’ на Твитеру да ођек који има тај чланак у Француској показује да су људи жељни да сазнају шта се дешава тамо, али да се преретко говори о томе. Он каже да треба данас да знамо да су и Срби жртве на KиМ и да Србин може да буде жртва зато што о томе скоро нико да није говорио током 20 година”, каже Гујон.

Он наводи да се о Kосову у Француској говорило претходих дана, јер је косовска амбасада обележила 20 година мира и направила концерт у катедрали Инвалиди, која је катедрала за војнике, где се налази гроб Наполеона и веома је важна.

“Оно што је направило скандал у Француској и француским медијима јесте то што се један од учесника тог концерта попео на место где иначе само католички свештеник сме да се попне и тамо изрецитовао муслиманску молитву”, навео је Гујон.

Он је рекао да је то разљутило многе људе, бискупија се оградила од тог концерта и бискуп је сутрадан изрецитовао молитву против оскрнављења и то је нешто што је веома ретко у католичкој цркви.

“Оно што смо ми као хуманитарна организација урадили не улазећи у политичку причу, ми смо упитали шта се обележава, 20 година мира, али за кога? Хвала богу што Албанци 20 година могу да живе у миру, али шта је са Србима, Горанцима и осталим националним мањинима које живе на KиМ”, упитао је Гујон.

Он је додао да су се за тих такозваних 20 година мира десили погроми, протерано је 250.000 Срба, дешавају се напади на Србе и српску имовину.

“Ако нема мира за све, онда нема мира уопште, и скандалозно је обележавати тај мир”, нагласио је Гујон.

Он је навео и да организација “Солидарност за Kосово” и ове године припрема једну од најлепших акција којом ће водити на море децу са KиМ.

“Ја не могу више да уђем у KиМ, али деца са Kосова и Метохије ће моћи да изађу из енклава, из изолације и моћи ће да се упознају са другом децом и као сва друга деца да се осећају слободно и безбедно и да уживају на мору”, рекао је Гујон.

Ова акција ће бити реализована осми пут, 42 деце са KиМ почетком августа одмараће на мору седам дана.

Гујон ће вечерас у Немачкој представити књигу “Сви моји путеви воде ка Србији” у којој, како каже, описује стање у енклавама на KиМ, сусрете са људима и објашњава често питање које му постављају – зашто је један Француз одлучио да се ангажује за Србе на KиМ.

Tanjug

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here