Хаг и Интерпол и даље јуре покојног Јову Остојића!?

Поделите:

Радикал Јово Остојић, који је преминуо пре четири дана, и даље се налази на Интерполовој црвеној потерници.
Да би га међународна полиција избрисала са „листе бегунаца“, неопходно је да то званично затражи Хашки трибунал, на чији захтев је за Остојићем и његовим партијским колегама Вјерицом Радетом и Петром Јојићем и расписана потерница.

 У Трибуналу кажу да ће о наредним корацима по питању оптужнице и потраге за Остојићем, судско веће у Хагу одлучивати тек након што прими званичну смртовницу. Према процедури, њу би требало у суд да пошаље српско Министарство правде. У Трибуналу знају да је Остојић преминуо, обавестила их је наша Канцеларија за везу у Хагу. Према процедури, сад чекамо да нам суд пошаље званичан захтев за достављање смртовнице, ми је онда тражимо од Министарства за државну управу и локалну самоуправу и кад је добијемо послаћемо је у Трибунал – објаснили су нам у Министарству правде.

Председник Националног савета за сарадњу са Хагом Расим Љајић нам каже да је оптужница против Остојића постала беспредметна с обзиром на то да је преминуо:

 Тај случај је готов, јер човека више нема и одустаје се од оптужби. Све што следи су само формалности.

Остојић, Радета и Јојић се налазе на тајној потерници по захтеву суда у Хагу, па се њихове слике не могу наћи на сајту Интерпола.

Трибунал је троје радикала оптужио за непоштовање суда, јер су наводно утицали на сведоке у процесу против Војислава Шешеља и претњама, уценама и митом наговарали их да промене исказе или да не сведоче.

Суд одлучио: Изручење незаконито

Виши суд у Београду одлучио је прошле године да нема законских основа за хапшење и изручење Хагу троје радикала, зато што национални закон о сарадњи с Трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и због непоштовања суда. Та одлука је правоснажна и не може да се промени.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here