Хаг: Јовица Станишић и Франко Симатовић пуштени на привермену слободу

Поделите:

ХАГ – Некадашњем шефу државне безбедности Србије Јовица Станишић и његовом сараднику Франку Симатовићу Френкију одобрено је пуштање на привремену слободу током летње паузе, с тим да се Станишић мора вратити до 27. септембра, а Симатовић до 16. августа, саопштено је данас из Хашког трибунала.

Претресно веће донело је ту одлуку 19. јула, а она је данас објављена, наводи се у саопштењу Механизма за међународне кривичне трибунале.
Како се наводи у одлуци, Симатовића и Станишића холандске власти треба да транспортују до холандског аеродрома 21. јула, или првог дана после тог датума када то буде изводљиво.

Одатле треба да отпутују у Србију, под наџором овлашћених званичника Министарства унутрашњих послова Србије.
У одлуци су, такође, таксативно наведена правила којих се Симатовић и Станишић морају придржавати док су на привременој слободи, као и обавезе Владе Србије у вези са њиховим боравком на привременој слободи.
Суд, између осталог, тражи да Влада Србије обезбеди да институција која буде лечила Станишића током боравка на привременој слободи, укључујући ВМА у Београду, обавести суд у најкраћем могућем року о његовом пријему и току лечења, као и да омогући медицинским експертима које именује

Претресно веће да га прегледа у било ком тренутку.
Станишић је затражио од суда у Хагу да, због болести, буде пуштен на привремену слободу до краја доказног поступка оптужбе или до краја летње судске паузе.

Курир, Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here