Хаг, удружење бранилаца тражи да буде “пријатељ суда” у случају против Караџића

Поделите:

Удружење адвоката који поступају пред међунадорним судовима у Хагу затражило је од Механизма за кривичне судове (наследника Хашког трибунала) дозволу да учествује у жалбеном поступку који се води у случају против првог председника Републике Српске Радована Караџића.

У свом допису Механизму, који је данас објављен, наводи се да је мисија Удружења да заступа права окривљених и промовише фер суђење.

Они сматрају да су Караџићева права у току поступка у више наврата кршена, посебно у вези са обелодањивањем докумената и желе да дају своје мишљење о томе, као “пријатељи суда” (amicus curia).

Напомињући да је судско веће у том поступку у 82 прилике ускратило Караџићу и његовим браниоцима право на правни лек, Удружење адвоката је упозорило да ће повреде, без права на правни лек имати штетан утицај.

Напомиње да верује да је овај случај кључан не само због жалбеног поступка у случају Караџић већ и због будућег интегритета Механизма.

Караџић је у марту 2016. године осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Први председник Републике Српске и тужилаштво су своје жалбе поднелу трибуналу у децембру прошле године, у марту су поднели одговоре на жалбе, а у априлу и додатне жалбене поднеске.

Усмено излагање жалби требало би да, како је раније саопштено из Трибунала, буде одржано на пролеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

Караџић је затражио од Жалбеног већа да одбије жалбени захтев тужилаштва – да га осуди на казну доживотног затвора, док је својом жалбом тражио ослобађајућу пресуду.

Жалба тужилаштва Хашког трибунала има 89 страна, а Караџићева жалба 233 стране.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here