Хан поручио Србији: Владавина права ће бити пресудна за темпо преговора са ЕУ

Поделите:

Питања владавине права ће трасирати укупни темпо преговора о приступању Србије и других земаља кандидата Европској унији, поручује европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан.
Он у интервјуу за портал “Јуропијен Вестерн Балканс” истиче да је укупна оцена, кад је реч о Србији, да је наша земља још у релативно раној фази када се говори о питањима владавине права, односно преговарачким поглављима 23 и 24.

“Акциони планови Србије о поглављима 23 и 24 су усвојени пре око годину дана, што је омогућило отварање преговора о овим поглављима. Србија је од тада почела да примењује мере којима се обавезала својим акционим плановима. Не ради се само о усвајању релевантних закона, већ и њиховој ефективној примени, укључујући рано праћање резултата у пракси”, рекао је Хан.

Србија, каже, мора да направи даљи напредак:

“Без обзира шта су изазови, било да је то слобода изражавања и медија, независност, непристрасност и ефикасност судства, борба против корупције, недискриминаторско деловање према националним мањинама, поступање у вези са ратним злочинима или сарадња са Хашким трибуналом, Србија мора да направи даљи суштински напредак у одржавању темпа преговора”, истакао је европски комесар.

Што се тиче европске будућности Босне и Херцеговине, он указује да “политички поремећаји и вештачки произведене кризе скрећу време и енергију са реформи које грађани очекују у складу са приврженошћу коју су преузели сви политички лидери и институције БиХ”.

Подсећа да је најавио да ће у Скопље послати мисију за владавину права и указао на значај проналажења сагласног решења за спор око имена те земље, што је пут који ће је водити напред ка ЕУ.

Од нове владе у Албанији Хан очекује да се посебно концентрише на имплементацију реформе судства и корупцију и да се, с тим у вези, ефективније фокусира на борбу против трговине дрогом и узгајања дроге.

“Само са функционалном владавином права земља може да напредује укупно као демократско друшво и одржива привреда и да постане чланица ЕУ”, нагласио је Хан.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here