Хандке стиже по Нобела: Не верујем да их је тако много прочитало моја делa

Поделите:

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, аустријски писац Петер Хандке, одржаће у петак у Шведској академији у Стокхолму, према унапријед утврђеном редослиједу обраћања лауреата, конференцију за медије поводом овог планетарног догађаја.

Њему ће награда, пишу Новости, бити уручена четири дана касније, у уторак 10. децембра, као и свим добитницима, како налажу правила, на дан смрти утемељивача признања Алфреда Нобела.

Хандке је за Новости потврдио да одлази у Стокхолм на најављени догађај, а највећи проблем ће му бити како да стигне до главног града Шведске, имајући у виду да у Француској гдје живи, од сриједе траје велики штрајк, укључујући жељезничаре и контролоре летења.

Нобеловац је разматрао разне опције, а једна од њих је била да се, ако не буде летова из Париза, а ни возова ка околним државама, аутомобилом одвезе до Брисела, одакле би, затим, пут наставио до Стокхолма гдје је одлучан да стигне и прими заслужену награду.

– Многи ме воле, или не воле, али не вјерујем да их је исто тако много прочитало моја дјела – поручио је за Новости велики пријатељ Срба, поводом полемика око награде за коју је Шведска академија ових дана потврдила да одлази у праве руке.

Приче које немају додирне тачке с Нобелом, а задиру у његова лична опредјељења, наљутиле су Хандкеа који је претходних недјеља контакте с медијима свео на минимум. Чуде га учестала питања која се тичу политике а не умјетности за коју је награђен.

Хандке жели да прича само о литератури, а приводи крају бесједу коју ће одржати идућег уторка и у којој ће бити ријечи искључиво о литератури.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here