ХАНДКЕ У СТОКХОЛМУ: Амерички новинар тражио од нобеловца, да призна „геноцид у Сребреници“!

Поделите:

Аустријски књижевник Петер Хандке одржао је данас у Шведској академији конференцију за медије поводом уручења Нобелове награде за књижевност. Конференција је започела аплаузом.

Како пишу Новости, дио извјештача је, затим, спонтано запјевао рођенданску пјесму, јер Петер Хандке баш данас пуни 77 година. Аустријски писац је дирнут одслушао пјесму која му је била намијењена.

Новинаре је, на конференцији која траје свега пола сата, занимало много тога, па и то да ли ће Нобелова нарада нешто промијенити у његовом животу.

– Све ће бити апсолутно исто као и до сада – поручио је Хандке.

Током конференције десила се и провокација, када је Питер Мас из америчког сајта Интерсепт поставио питање у којем је тражио од Хандкеа да „призна геноцид у Сребреници“, што је доста наљутило чувеног писца који инсистира на томе да је у Стокхлом дошао због доприноса који је дао књижвености.

Како пишу Новости, Мас је иначе од тренутка када је саопштено да је Хандке добио Нобелову награду, предњачио у нападима на славног писца.

Ипак, највећи дио новинара се данас на конференцији у Шведској академији с пијететом понашао према Хандкеу и његовом дјелу, што је потврдила и рођенданска пјесма.

Хандке ће сутра поподне одржати свој говор пред одабраном публиком на Академији, док ће му награда, као и свим лауреатима бити уручена у уторак 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела, како налаже церемонија.

Вечерње новости
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here