ХАОС У ГРЧКОЈ: Протести против миграната!

Поделите:

Гневни демонстранти на грчком острву Лезбос покушали су да преврну полицијски аутобус на протесту против политике ЕУ о мигрантима, а полиција је одговорила сузавцем.

На протесту у главној луци на Лезбосу окупило се око 2.500 људи, у време доласка на острво грчког премијера Алексиса Ципраса који треба да говори на конференцији.

Велики број полицајаца формирао је кордон како би зауставио демонстранте, а један број њих потом је покушао да преврне полицијски аутобус.

Нико није ни повредјен ни ухапшен, а даљег насиља није било.

Лезбос је данас паралисан генералним штрајком због споразума ЕУ и Турске из 2016. године, захваљујући којем су хиљаде тражилаца азила остале блокиране на том острву.

Према споразуму, мигранти који долазе на грчка острва из Турске задржавају се и прети им депортација у случају да им не буде одобрен азил у Грчкој. Тај споразум због којег велики број миграната остаје на острвима, изазвао је гнев становника Лезбоса и других грчких острва.

Многи демонстранти носили су црне заставе, а једна група демонстраната узвикивала је „Солидарност с избеглицама“.

„Овде сви патимо – избеглице и мештани“, рекао је један од демонстраната Никос Барбулис.

Већина компанија, продавница и кафића, као и канцеларије локалних власти, данас су били затворени у главном граду Митилени. Радили су једино полицајци на дужности и локална пореска управа.

Више од 15.000 миграната и избеглица и даље је заглављено на Лезбосу, Хиосу и још три грчка острва, где су углавном смештени у пренатрпаним камповима.

 

Н1

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here