Харадинај: Имам довољно гласова да постанем “премијер Косова“

Поделите:

Приштина — Кандидат за премијера Косова Рамуш Харадинај дао је Хашиму Тачију гаранције да има довољан број гласова да буде изабран за премијера Косова.

Он је после сусрета са Тачијем рекао да није било договора о датуму одржавања конститутивне седнице Скупштине Косова, јавља ТВ Клан Косова.

Харадинај је кандидат коалиције Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова и Иницијативе за Косово.

Приштински медији су јавили да ће Тачи данас или сутра донети одлуку о датуму сазивања конститутивне седнице Скупштине Косова на основу резултата превремених парламентарних избора одржаних 11. јуна.

Према сазнањима портала телеграфи.цом конститутивна седница би требала да буде одржана у уторак 18. јула а до одлагања заказивања седнице је дошло јер је већина новоизабраних посланика на одмору ван Косова.

Председник Косова сазива седницу, док припреме за њено одржавање организује досадашњи председник Кадри Весељи и чланови председништва Скупштине Косова.

Кандидата за председника Скупштине Косова према Уставу и одлуци Уставног суда Косова из 2014. предлаже предизборна коалиција или странка која је добила највише гласова.

У конкретном случају то је коалиција окупљена око Демократске партије Косова,

Председник косовског парламента биће изабран ако за њега гласа најмање 61 посланик.

Након изброра председника и пет подпредседника Скупштине Косова председник Косова одређује мандатара за премијера Косова.

Према Уставу и одлуци Уставног суда из 2014. мандат за састав Владе добија кандидат којег предлаже коалиција или странка која је добила највише гласова на изборима.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here