ХАРАДИНАЈ: Нема санкције која ће ме натерати да укинем таксе, само признање Косова

Поделите:

Рамуш Харадинај изјавио је данас како нема санкција које могу да га натерају да укине таксу на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Коментаришући последње изјаве из САД о могућим санкцијама због одбијања Приштине да укине таксе, Харадинај је рекао да притисци не могу да утичу на Косово.

„Такса може да буде бесконачна, стална док се не реши проблем Косова и Србије. Нема санкција које нас могу натерати да укинемо таксу. Нити од држава нити од организација. Треба да се подсетимо одакле долазимо, из најтежих периода које смо прошли. Притисци нису прави језик за нас, не дају ефекте“, казао је Харадинај новинарима после седнице владе.

Поновио је да ће таксу укинути само онда када добије гаранције да ће коначни споразум довести до признања Косова.

То је, према његовим речима, јасан став Косова и са тиме су упознати и партнери који имају јасан став да се такса укине.

Казао је да је такву сугестију данас примио од америчког амбасадора на Косову Филипа Коснета.

„Јасан је став америчког Државног секретаријата. Јединствени су, сугеришу да се такса суспендује и да се отвори пут дијалогу. То је и данас као и на сваком састанку поновљено. Наш је став јасан. И ја бих волео да укинем таксу у целости, то и Косово жели, али је то повезано са признањем од стране Србије“, казао је он.

Харадинај је поновио да дијалог не треба да буде условљен.

„Дијалог је почео пре увођења таксе, али је повезан са признањем од стране Србије и никада није условљен, тако треба да буде и сада. То подразумева да се реше сва отворена питања између две државе“, рекао је тзв. косовски премијер.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here