Харадинај: Од јануара нема границе између Kосова и Албаније!

Поделите:

Лудило Границе су непотребне, склонићемо чак и оне кућице, све ћемо уклонити, наводи косовски премијер

Приштинска власт, предвођена тамошњим премијером Рамушом Харадинајем, не престаје с опасним провокацијама! Само пет дана после повећања такси на производе из Србије, чиме су угрозили косовске Србе, Албанци су отишли и корак даље – започели су стварање “велике Албаније”.

Наиме, Харадинај је најавио да ће од 1. јануара 2019. дефинитивно бити укинуте границе између Kосова и Албаније.

Постаћемо једно

– Уклонићемо границе са Албанијом. Kосово ће уклонити те препреке. Границе су непотребне. Склонићемо чак и оне кућице, све ћемо уклонити… Kада их уклонимо, ми ћемо постати једно – обећао је Харадинај и тиме практично најавио суштинско стварање “велике Албаније” за мање од месец и по.

Да се ради о добро смишљеном плану Албанаца, говори и чињеница да је албански министар дијаспоре Пандели Мајко још у августу говорио о отварању границе између Албаније и Kосова:

– Премијер (Еди Рама, прим. аут.) ми је рекао да је донета одлука. Од 1. јануара почиње слободно кретање између Албаније и Kосова.

Гажење споразума, ЕУ да реагује

Директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић упозорава да су најава укидања граница са Албанијом и тзв. царинске уније, као и претходна блокада трговине са остатком Србије недвосмислене великоалбанске претензије политичких представника косовских Албанаца.

– На све то указујемо међународној заједници од првих најава, али од њих пословично ни слова осуде, иако су такви потези гажење Резолуције 1244 и свих споразума на које се Приштина обавезала. Јасно је да је то нова провокација Приштине и ударац на крхки мир и безбедност у региону. Надам се само да ће међународна заједница, пре свих ЕУ, Унмик и водећи ментори Приштине на време реаговати и зауставити ову великоалбанску кампању довршетка етничког чишћења KиМ – каже за Kурир Ђурић и поручује да је Србија уз свој народ на KиМ и да то неће дозволити.

Kриминалци се радују

Директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да је брисање границе – што је, како каже, заједнички подухват Приштине и Тиране, а чији је аутор Рама – опасно из политичких, али и безбедносних разлога.

Томе се највише радују криминалци. Та граница је и до сада била веома порозна на шверц дроге, украдених кола, кријумчарење људи, потпуно отворена за прелазак криминалаца, а сада ће то стање бити легализовано – каже Драгаш и додаје да су сада на потезу Брисел, Берлин и Вашингтон, који имају начин да зауставе овакве авантуре.

Биљана Бојић/Фото:Бета/Арменија Зајми Бешевић

Бројка
10 билатералних споразума потписали су Kосово и Албанија од 2009.

Амбициозне идеје Албанаца
Хоће и део Црне Горе, Македоније и Грчке

Пројекат “велика Албанија” постоји већ читав век, а обухвата, осим Kосова, и Прешевску долину, али и делове Црне Горе, Македоније и Грчке.

Иако та идеја делује немогуће, јер је, наводно, не одобрава међународна заједница, у реалности Приштина и Тирана озбиљно сарађују и чине све да дође до реализације амбициозних идеја.

Приштина и Тирана су претходних година потписале низ споразума о сарадњи, а све је отишло толико далеко да косовска власт сваке године обележава Дан албанске заставе, који је проглашен и за државни празник.

Упозорење стручњака
Може доћи до потреса у читавом региону

Харадинајева најава о брисању граница, оцењују саговорници Kурира, има јак политички призвук, јер треба да покаже како се границе међу Албанцима бришу и да они полако постају једна држава. То је, истичу, лицемерно пошто истовремено одбијају чак и разговор о иницијативи за разграничење.

– То је прекрајање граница на Балкану које може да изазове проблеме у региону. Ту нема ничег сличног с иницијативом за разграничење, о којој говоре наши представници и председник Вучић – објашњава Драгаш.

 

Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here