Харадинај позвао странке на консултације о формирању владе

Поделите:

Рамуш Харадинај, кандидат за премијера велике коалиције окупљене око Тачијеве Демократске партије Косова, позвао је политичке партије на консултације о формирању нове косовске владе, пренели су приштински медији, који, међутим, наводе и да је одлазећи премијер и лидер ДСК Иса Мустафа поручио да се неће одазвати том позиву.

 Харадинај, којег званични Београд терети за ратне злочине над цивилним становништвом током последњих сукоба, на консултације о формирању владе позвао је и радикални покрет Самоопредељење, ДСК и Српску листу.

Покрет Самоопредељење, чији је оснивач Аљбин Курти, који је и кандидат за премијера тог покрета, настоји да сам формира владу.

С обзиром на то да косовски устав предвиђа да се мандат за формирање владе у првом кругу додели кандидату победничке коалиције, Харадинај је на разговоре позвао и Демократски савез Косова, Српску листу и остале партије из мањинских заједница како би, како се наводи, у што краћем року била формирана владајућа коалиција.

За сутра је у Скупштини предвиђен састанак са председником Самоопредељења Висаром Имеријем и лидером Демократског савеза Исом Мустафом.

Харадинај је рекао да ће се ангажовати на формирању што шире коалиције за формирање владе како би она била функционална и ефикасна.

Централна изборна комисија Косова потврдила је у суботу коначне изборне резултате превремених парламентарних избора одржаних 11. јуна.

Коалиција Демократске партије Косова, Алијансе за будућност Косова, Иницијативе и још 10 мањих партија, добила је 39 посланичких места.

Покрет Самоопредељење је освојио 32, а коалиција Демократског савеза, Алијансе за ново Косово и Алтернативе — 29.

За избор владе потребно је обезбедити парламентарну већину од 61 од укупно 120 посланика.

Од објављивања коначних резултата избора, председник привремених косовских институција Хашим Тачи има рок од 30 дана да сазове конституисање парламента и избор владе Косова.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here