Харадинај: Признање, ратна одштета, па укидање такси

Поделите:

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај најавио је да ће „Косово тражити ратну одштету од Србије“, мада не мисли да ће то питање моћи да се реши на предстојећем самиту у Берлину.

„То је битно питање које морамо решити, то је битно за жртве па и за правду. Али не мислим да ће се све то у Берлину решити“, рекао је Харадинај за РТК 2 и додао да ће њихова делегација „изнети неке ставове, неки допринос“, али да не очекује да ће бити „неког успеха“.

Харадинај тврди и да има усаглашене ставове са Хашимом Тачијем, али и да „нема промена“ његове позиције о признању Косова у постојећим границама.

На констатацију да се, поред разграничења и размене територије, као решење помиње нови термин „двоструки суверенитет“, и на питање шта је компромис за владу у Приштини, Харадинај каже да приштинска делегација у Берлин не иде са „старим причама, разграничење, или размене територије“.

„То су приче из прошлог века. У Берлин идемо више с тим како решити последње питање између Косова и Србије. Признање се неће десити са неком новом идејом, формулом“, тврди Харадинај, који сматра и да се „признање мора догодити“.

У супротном, како је запретио, „Србија ће тотално бити блокирана према ЕУ, неће моћи напред, и у исто време ће изгубити улогу у региону“.

„За Србију и српски народ што пре признају Косово добиће нову ситуацију, нову улогу у региону“, сматра Харадинај.

Он је поновио и да ће „док је ситуација оваква“ таксе остати, али и да се „то може решити кроз признање“.

Према његовим речима, Србија би признањем Косова нешто политички изгубила, али би добила тржиште и тиме већи утицај у региону „као економска сила“.

 

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here