Харадинај: Војска Косова биће наша суверена одлука 14. децембра, а штитиће западне вредности

Поделите:

ШИПТАРСКИ премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да ће Косово 14. децембра донети “суверену одлуку о трансформацији Безбедносних снага (БСК) у Војску Косова” и додао да та одлука “садржи визију и вољу грађана Косова да сачувају и штите западне вредности”.

Он је на фејсбуку објавио да је став косовских институција о трансформацији БСК у телефонском разговору пренео генералном секретаром НАТО Јенсу Столтенбергу.

“Информисао сам генералног секретара Столтенберга да је Косово опредељено за процес транзиције БСК, што ће обезбедити професионалну, мултиетничку и кредибилну службу за грађане Косова”, написао је Харадинај.

НАТО је раније саопштио да је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг данас обавио телефонске разговоре са председником Србије Александром Вучићем и косовским премијером Рамушем Харадинајем које је упознао са исходом седнице министара спољних послова НАТО на Западном Балкану.

Столтерберг је у тим разговорима навео да би и Србија и Косово требало да покажу смиреност и уздржавање и избегну било какве провокативне изјаве или радње.

“Са Харадинајем сам покренуо питање о плану да се крене напред са трансформацијом Косовских снага безбедности у војску. Нагласио сам да такав потез долази у лоше време, да иде против савета многих НАТО савезника и може да има негативне реперкусије на изгледе Косова за евроатлантске интеграције. Поновио сам да ће, уколико мандат Косовских снага безбедности буде еволуирао, НАТО морати да испита ниво нашег ангажмана са Косовским снагама сигурности”, навео је Столтенберг а пренео НАТО.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here