Харадинај враћа Србију на Косово

Поделите:

Улазак Срба у нову владу са захтевом да им буду дата сва права која су добили Уставом Косова, албанска елита сматра повратком Београда на те просторе.

Иако је Рамуш Харадинај, лидер коалиције „ПАН“ и победник избора на Косову, обавестио још пре недељу дана Хашима Тачија да има већину за формирање владе, председник тзв. Косова му још није поверио мандат.

Баш данас постоји могућност да се то деси, а у том случају, како се спекулише, Косово би владу с Харадинајем на челу могло да добије 27 јула. Да ли ће и Срби бити у овој владајућој коалицији још је неизвесно, бар то каже Горан Ракић, нови председник косовскометохијске странке „Српска“. Он није био речит ни када је реч о томе шта би Срби у Харадинајевој влади могли да добију, односно да траже.

Стефан Сурлић са Факултета политичких наука сматра да је ово позиција у којој Срби могу да „профитирају“ јер, подсећа, Харадинај без њих нема већину за формирање владе.

„Срби имају простор и могућност да ’уцене‘ то јест да имају веће захтеве и затраже да буду укључени у приштинску владу. То би могло да превазиђе и нека уставом гарантована места, тачније да добију и више од два загарантована министарска места. Сад се помињу чак четири, што значи да Срби уз министарство за заједнице и повратак, могу да заузму и неки ресор који има озбиљнији утицај на друштво на Косову“, наводи наш саговорник.

Сурлић подсећа да Срби имају пропорцијалну заступљеност како у влади тако и у свим осталим министарствима, што би сада могло да буде искоришћено, па и да се дословце примени у пракси.

„Да ли су то државни секретари, заменици министара или нешто треће, што им је загарантовано и Уставом Косова, видећемо. Ако се овоме дода и њихова неопходност за формирање владе, Срби могу да рачунају на веома добре позиције у свим институцијама у Приштини“, каже Сурлић.

У Приштини има безброј шпекулација о томе зашто Тачи не даје Харадинају мандат. Од тога да се Тачи и Харадинај „препиру“ око кадрова везаних за безбедносне службе и сродне ресоре, па до тога да Тачи мери да ли ће имати више штете или користи ако Србе више укључи у владу Косова.

Јавно мњење на Косову већ одавно сматра да би веће учешће Срба у влади Косова значило и повратак Београда на Косово, с обзиром да је званични Београд стао јавно иза Српске листе. У оваквим ставовима предњачи Аљбин Курти, другопласирани на косовским изборима, коме рејтинг из дана у дан расте. Курти не мења мишљење кад је реч о томе да Срби не би требало да буду део извршне власти осим у границама које им гарантује Устав. Он, такође, сматра да би давање „превеликих уступака Србима“, фактички, како је то недавно рекао „поништило независност Косова“.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here