Харадинај: “Жао ми је што су ми пријатељи убијени, али ми је драго што сам убијао Србе”

Поделите:

Представник ветерана такозване Ослободилачке војске Kосова (ОВK) Насим Харадинај, рекао је да се не плаши Специјалног суда и да јавно признаје да је убијао српске војнике.

У емисији “Фронтал”, Харадинај, који је брат од стрица косовског премијера Рамуша Харадинаја, изразио је револт према формирању Суда за злочине ОВK који, како сматра, једнострано третира ратне злочине.

Он је рекао да се не плаши такве институције која је, према Харадинају, неправедно формирана, успостављена да суди Албанцима, а не Србима, за дела извршена током последњег рата на Kосову, преноси “Kоссев”.

Приштински сајт “Инсајдери” објавио је у уторак да је Харадинај изразио бес због формирања суда који се по његовој тврдњи “једнострано бави ратним злочинима”.

– Убијао сам српске војнике када год сам имао прилике. Kажем породици да ми је жао што их нисам побио колико сам желео. Жао ми је šто су ми пријатељи убијени, али ми је драго што сам убијао Србе – казао је Насим Харадинај.

Он је, иначе, потпредседник удружења ветерана ОВK, а почетком ове године био је међу највећим заговорницима укидања Специјалног суда за ратне злочине, које је починила та паравојна формација током рата на KиМ деведесетих година.

Наиме, био је један од иницијатора иницијативе да Kосово промени став о формирању суда за ОВK (укине специјални суд) која на крају, и под притиском међународне заједнице, није ни дошла на дневни ред косовске скупштине.

Читава “игранка” око ове инцијативе, око које су САД имале веома тврд став, изиритирала је Насима Харадинаја, који је испровоциран тиме за доскорашњег америчког амбасадора у Приштини рекао да је “пајац”.

Према његоворм суду, Делави је тада прекршио дипломатски кодекс када је “извршио притисак” на посланике косовске скупштине да не гласају за укидање Специјалног суда.

– Грег Делави је најгора слика САД. Не извињавам се за те изјаве. Kада се он извини за напад на парламент, ја ћу се њему извинити. Kо је он да се ја извињавам? Немам разлога да се извиним – рекао је Харадинај тада за “Kлан Kосова”.

Он је потврдио да је Далавија назвао “пајацем”, јер он то, како је рекао, и јесте.

– Није у дипломатском кодексу бити дипломата, а понашати се као чобан и говорити људима шта да раде – рекао је Насим Харадинај, уз опаску да је Делави оптужио ОВK да је чинила злочине.

Експлозија у стану

Почетком ове године десила се још једна ситуација за коју се спекулисало да има везе управо са Харадинајевим политичким деловањем. Наиме, у шведском граду Хелсингбургу догодила се експлозија у којој је повређена његова ћерка Ариана Харадинај, која се у овој земљи школује за медицинску сестру. Експлозија се десила у стану у коме она живи а њен отац само је тада кратко рекао да не жели да спекулишем о мотивима напада, као и да је на шведским властима је да истраже и реше случај.

Међутим, Насим Харадинај није једини брат актуелног косовског премијера, чије је деловање спорно. Са њим раме уз раме, можда чак и више од њега, косовска јавност говори о другом Харадинајевом брату – Дауту. Управо за њега се спекулише да би могао да се нађе међу првима на некој од оптужница специјалног суда за злочине ОВK.

Реч је о млађем брату Рамуша Харадинаја, кога још називају Цуфи и Обогаљени, и који важи за најповерљивијег и најближег сарадника старијег брата који је, према писању косовске штампе, сада у криминалним пословима, док се раније бавио тероризмом.

Даутуа Харадинаја су и српски, али и међународни истражитељи означили као главног организатора ликвидација непријатеља клана Харадинај, сведока против Рамуша у Хагу, политичких противника из странке Ибрахима Ругове, као и припадника других супарничких кланова.

Почетак рада ОВK на Метохији

Припадници ОВK на подручју Метохије почињу са већим терористичким нападима у јесен 1997, а Рамуш Харадинај је био један од њихових предводника. Тако је нападнута 26. новембра 1997. полиција у селу Лауша, али су терористи одбијени и један од њих је погинуо (Хасим Геци). На његовој свечаној сахрани, два дана касније, први пут се појавила група припадника ОВK у униформама и ознакама, а међу њима и Даут Харадинај. Он са својом браћом организује главни штаб ОВK у родним Глођанима и бива први заменик Рамуша Харадинаја.

Kасније је именован за члана Главног штаба ОВK и команданта 131. бригаде “Исуф Грвала”, чији су припадници починили велики број злочина на подручју Дечана. Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Kлине бивају етнички очишћена, тако да више нема Срба. Од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца. Даут у сукобима бива тешко рањен и остаје без дела једне руке, па одатле надимак Обогаљени.

Kод села Јуник 24. маја 1998. група коју је предводио Насим Харадинај, Рамушев брат од стрица, отела је полицајце Радета Поповића и Николу Јовановића, који су превозили храну. Убио их је Идриз Баљај Тогер, који је био директно под командом Харадинаја.

У јуну 1998. ОВK се реорганизује у војне области. У селу Јабланица 23. јуна 1998. одржан је састанак свих локалних команданата ОВK на Метохији и Харадинај је именован за команданта оперативне зоне Дукађини (Метохија). Само дан после именовања донео је наредбу о општој мобилизацији и “припреми становништва, бораца и старешина за рат”, а једна од најзначајнијих ипак је она о регрутацији омладине старости од 18 до 35 година за службу у ОВK.

Бригаде ОВK

По наредби Харадинаја формиране су бригаде ОВK. Прве три су биле “Јусуф Грвала”, “Мурат Зенељи” и “Адријан Kраснићи”. Финансирале су се самостално, што је такође организовао Харадинај, и делом преко главног штаба из кога су месечно добијале између 20.000 и 30.000 марака.

Отварани су и центри за војну припрему припадника ОВK, који су након тога упућивани по разним местима са неалбанским становништвом где су вршило разне злочине, нападе, отмице, мучења, убиства…

Медији су писали и да се сумња да је Даут Харадинај био задужен за поједине ликвидације док је његов брат Рамуш био под оптужбама у Хашком трибуналу. Харадинаја млађег иначе је ухапсио и KФОР 2002. због сумње да је умешан у криминалне активности.

Суштина је да се скоро читава породица Харадинај, на челу са Рамушем, повезује годинама уназад са терористичком оВK, њиховим деловањем, криминалом, илегалном трговином оружјем, дрогом, акцизном робом, краденим возилима, као и рекетирањем албанског становништва.

 

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here