Хасиди у Београду: Срећни смо што живимо у земљи у којој нема антисемитизма који увелико бесни по целој Европи

Поделите:

Питање које се поставља је: Да ли јеврејски начин живота има будућност у Србији? За многе је Београдска, јеврејска заједница дефинисана трагедијом Холокауста. Али са појавом Хабада(2008.) као покретом посвећеним промени наратива јеврејског начина живота и сами Јевреји који живе у граду откривају радости живописног јеврејског живота. (Невезано за то да ли су они религиозни, нерелигиозни или ортодоксни Јевреји. Или пак да ли су дошли у Србију туристички, послом или су староседеоци, пореклом из Србије…).

“Ми желимо да Јевреји овде доживе боју, виталност и радост јеврејског живота” – каже Мири, супруга Рабина Јошуе.

Она описује Србе као веома пријатељске и топле и каже да се осећа веома срећном што живи у земљи у којој нема антисемитизма који увелико бесни свугде по Европи. И да због тога нема разлога за Јевреје да се јавно не поистовећују са вером.

“Веома ми је тешко када видим да већина Јевреја које смо упознали у Београду цео свој живот никада нису имали прилике да науче шта значи бити Јевреј” – каже Рабин Јешуа..(на енглеском Yehoshua)

“За њих је Јудаизам био само одговорност. А са тиме не може да се гради будућност. Ми желимо да Јевреји живе са Јидишкеит (јеврејски начин живота), и да црпе живот и енергију из тога.”

Од отварања Хабада у Београду, Мири и Рабин Јошуа уче Јевреје из Србије новим искуствима. Дискутују о јеврејским текстовима, окупљају се за шабат и кошер вечере. Одржавају учионице и програме за децу. Одржавају предавања са занимљивим гостима из Израела и света.

Празнични програми и прославе привлаче много нових чланова који желе да буду део те приче.

Све је то допринело развоју динамичне јеврејске заједнице у Београду, где за Шабат буде и око 80 људи. Док је за празнике тај број много већи и достиже до неколико стотина људи…

Приредио за Видовдан Мекић Горан

http://lubavitch.com

Поделите:

6 Коментари

 1. Dragi moji evreji, vi treba da budete, Kao prvo, Srpski evreji, drugo da ucite DECU SRPSKU istoriju, a ne tamo neku arapsku drzavu. Nezaboravite sto se vise otudujete se od Srpske istorije, I grabite za svoje, nece vas narod voleti.
  Pre svega vi treba da pokazete ljubav za Srbiju, pa onda sve ostalo.

 2. MH, kao prvo, Izrael nije “tamo neka”, a pogotovo ne arapska država! Drugo, poštuj nečije ime, kaže se Jevreji, a ne evreji napisano malim slovom!
  Treće, rečenica da ako grabite za svoje, a ne za Srbiju – narod vas neće voleti je najobičnija nacionalistička, ucenjivačka poruka Jevrejima u Srbiji.
  Usput, pridevi na ski, čki i ški pišu se malim slovom, molim lepo.

  • sto opet ne znaci da MH nije velikim delom u pravu. i sto opet znaci- da ti, skladni, ne potezes kalibar tipa “nacionalisticki”. da je ta otrcana fraza ustaljena kod srba, ovog poziva gospodje iz teksta ne bi ni bilo.

 3. Поред Кроата и Енглеза најгори бивши Срби који постоје! Срамотно је да секуларизам као и многа друга зла постоје ИСКЉУЧИВО ОВДЕ! Да ли је неко Хазар, Сефард, Етиопски Јеврејин, није битно, СВЕ што раде другима је оправдано- захваљујући медијима у свакој држави који су њихови јелте….. А онда кажу да су успешни, а један од разлога који сви примећују су банке. Проблем је што финансирају и једну и другу и трећу страну, а то је ситница у поређењу са њиховим дођошким менталитетом. Дакле не могу преко ноћи да постану пријатељи, пошто ни не желе да их имају! Дакле кад престану да буду БОГОБОРЦИ најобичнији, можемо да разговарамо, докле год сте паразит и само тражите нешто вазда, пљуваћете крв заслужено.

 4. Pa dobro srećni su što žive ovde..
  Pa kad su srećni onda lepo neka plaćaju porez na imovinu kao i svi srbi što ga plaćaju i budu još srećniji.
  Račun za info stan takođe,bus plus mesečnu karticu,odvoženje smeća,parking mesto,zdravstveno,penziono i socijalno osiguranje.
  Račun za struju,vodu i gas.
  Godišnje periodično održavanje toplovoda i ulaza u zgradu.
  Internet,telefon,kablovsku i 5G mrežu i slične beznačajne i smešno male troškove, jelte života u prestonici.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here