ХАШКИ СУД: Месец дана надзора Младићевих разговора због укључења у ТВ емисију без дозволе

Поделите:

Секретар међународног суда у Хагу наредио је у петак да телефонски разговори генерерала Ратка Младића буду надзирани у следећих месец дана

Секретар међународног суда у Хагу наредио је у петак да телефонски разговори генерерала Ратка Младића буду надзирани у следећих месец дана, зато што се Младић тог дана у јутарњим часовима без одобрења укључио у програм београдске телевизије Хепи.

Налогом секретара Олуфеми Елијаса, који је суд објавио касно поподне, управи притвора у Шевенингену налаже се и да преслушају телефонске разговоре које је Младић водио у протеклих седам дана, укључујући и у петак ујутру.

Поред слушања Младићевих разговора, секретар Елијас је наредио и да буду сачињени писани сажеци тих разговора.

То је, по судском секретару, неопходно ради одржавања безбедности и реда у притвору, а у интересу је спровођења правде.

Налог за надзирање Младићевих телефонских разговора не односи се на привилеговану комуникацију са његовим адвокатима.

Секретар Елијас наводи да је обавештен да је Младић “директно учествовао у телевизијској емисији (talk show) тако што је, користећи непривилеговану телефонску линију у притвору, телефонирао свом сину, који је учествовао у емисији и који га је позвао да говори у њој”.

Судски секретар истиче да за то није дао одобрење генералу Младићу и да је притвореник тиме нарушио правила притвора.

Генерала Младића (77), бившег команданта Војске Републике Српске, Хашки трибунал је неправоснажно осудио на доживотни затвор.

Младић је проглашен кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95.

Трибунал је Младића ослободио оптужбе за геноцид у још шест босанских општина.

И Младићева одбрана и хашко тужилаштво су уложили жалбе на ту пресуду. Жалбени поступак је у току.

У притвору у Шевенингену, генерал Младић је од јуна 2011. Претходно је био ухапшен у Србији, после 16 година бекства. Трибунал је прву оптужницу против Младића подигао с јесени 1995.

 

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here