Хиљаде на маршу: “Европа ће бити бела или без људи” ФОТО

Поделите:

Више хиљада људи марширало је Варшавом у оквиру демонстрација десничара, у време када Пољаци прослављају Дан независности своје земље.

Марш крајњих десничара само је један од бројних догађаја којима је обележено поновно рађање Пољске као нације 1918. године, након што је била “збрисана са карте” 123 године, наводи АП.

Председник Анџеј Дуда предводио је државне церемоније, којима су присуствовали и председник Европског савета и бивши премијер Пољске Доналд Туск, али марш је постао највећи догађај на Дан независности протеклих година и засенио званичне државне светковине и друге патриотске догађаје.

Поједини учесници показали су наклоност према ксенофобичним или расистичким идејама, а на једном транспаренту је писало “бела Европа братских земаља”.

Слоган марша био је “Желимо Бога”, што су речи из старе пољске верске песме које је председник Доналд Трамп цитирао током посете Варшави раније ове године.

Такође, било је и транспарената “Европа ће бити бела или без људи” уз скандирање “Наш пут је национализам, удри удри у либерализам”, “Бог, част, отаџбина”, “Смрт непријатељима отаџбине”, “Пољска бела католичка”.

У атсмофери као на фудбалским утакмицама, уз упаљене бакље, петарде и ватромет пред почетак Марша независности, гости истомишљеника пољског екстремистичког Народног радикалног блока који организује марш, који су дошли из Словачке и Италије позвали су Европљане да се удруже против, како су рекли, неомарксиста из Европске уније и исламиста наводећи да “Европа мора бити хришћанска и бела или ће пропасти”.
“Примитивна култура и вера исламиста не може да се равна нашој европској хришћанској култури. Ви сте предводница целе Европе, браћо. Сви исламисти нека виде да овде нису добро дошли. Бранићемо наше словенске жене и децу. Бранићемо нашу хришћанску веру. Бог, част и домовина”, казао је маси пред почетак марша Мило Мазурек из неофашистичке Народне странке Наша Словачка, која је доживела пре недељу дана потпуни дебакл на регионалним изборима и сада има само два регионална посланика.

У Маршу независности чуле су се и пароле против левице и скандирање “На дрвећу уместо лишћа висиће тела комуниста”, против припадника ЛГБТ а ове године први пут и радикалне антиукрајинске пароле.

Марш обезбеђује преко 6.000 полицајаца који су добили појачања из региона.

Говорило се и о устајању против либерала и одбрани хришћанских вредности, пренео је АП.

Марш је постао један од највећих таквих демонстрација у Европи, а данас је привукао и крајње-десничарске лидере из других делова Европе.

Антифашистички покрет одржао је мањи контра-протест, а организатори су држали групе одвојено једну од друге како би спречили да дође до насиља.

На улице су у антифашистички Марш слободе и равноправности, суптроно екстремистима, изашле данас другом трасом, такође центром града, хиљаде Варшављана са транспарентима: “За вашу и нашу слободу” или “Пољска бела само зими” са заставама Европске уније, а њихов Марш уз звуке музике и весело скандирање подсећао је на карневале.

Полиција је привела групу од преко 40 антифашистичких активиста из покрета Грађани Републике која је активна на демонстрацијама против пољске владе зато што су се окупили на траси Марша независности да дочекају националисте протестним транспарентима, а антифашистички марш завршава данас пред полицијском станицом где их саслушавају да им пружи моралну подршку, јавили су репортери листа Газета виборча.

Даном независности обележава се враћање суверенитета Пољске на крају Првог светског рата, након што је та земља била подељена и под контролом Русије, Пруске и Аустроугарске од краја 18. века.

Дуда је надгледао церемоније код Споменика незнаном јунаку, а након што је одржао говор, учествовао је у церемонији полагања венаца на споменику.

Туск, који је присуствовао церемонији на позив Дуде, такође је одао поштовање на споменику.

Лидер пољске владајуће партије Јарослав Kачињски приметио је да Пољска није увек била у потпуности независна од 1918. године алудирајући на немачку окупацију те земље током Другог светског рата и период када је била под контролом Москве током Хладног рата, наводи америчка агенција.

Ипак, он је нагласио да је пољска држава била међународно призната све време што је, оценио је, велико постигнуће.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here