ХИТ ИЗ ГАЏИНОГ ХАНА: Мале цркве и за Русе

Поделите:

КАДА је пре шест година тржишту понудио мобилну цркву која се поручује телефоном и стиже на кућну адресу, Светислав Манчић (66), власник каменорезачке радње “Гранит” из Гаџиног Хана, није ни слутио да ће овај изум постати прави хит.

Наизглед као све велике православне богомоље, са звоном, олтаром, зидовима од украсног камена, осликане изнутра иконамa по жељи наручилаца, цркве из каменорезачке радионице породице Манчић специфичне су по томе што се могу утоварити на приколицу и послати на жељено место било где у Србији, али и иностранству.

Једини произвођач преносивих цркава на овим просторима каже да се припрема да направи и прву за извоз, јер се све више странаца, махом из Бугарске, Македоније, али и Русије, јавља да поручи цркву.

Тешке сaмo девет тона, површине до 16 квадратних метара, цркве могу да приме и до двадесетак верника, што је сасвим довољно за богослужења и обреде у малим селима, због чега се, како каже њихов творац, најчешће купују.

– Цркве су намењене за весеља, венчања, за болнице, старачке домове, села… У неким селима, цркве су доста далеко, па људи желе да донирају верски објекат. Купци су углавном добростојећи људи, они који су давно напустили завичај и отишли на рад у иностранство. Они желе да се на неки начин одуже свом селу – каже, за “Новости”, Светислав, из чије радионице су цркве одвожене стотинама километара далеко, па тако и данас служе верницима на Дивчибарама, Маљену, у селима Рајићево код Власотинца, Семетеш код Рашке…

Светислав Манчић

Међутим, разлози за почетак оваквог бизниса, каже, није само пословни и верски, већ и хумани, па су тако своје место ове мини-цркве нашле и у енклавама на Косову, у болницама, касарнама, старачким домовима…

– Имају где да запале свећу и помоле се, то је битно. Грађевина је мала али функционална. Има и све инсталације за струју, а може да се постави и подно грејање. Поседује и изолацију против влаге и противгромовну конструкцију – појашњава Светислав.

Купци треба да буду спремни да за њу издвоје безмало 15.000 евра, а на њену изградњу се чека око два месеца.

ОД ВЛАДИКЕ ДОБИО БЛАГОСЛОВ

Светислав каже да је, дошавши на идеју да прави мини-цркве, савет најпре потражио од владике нишког, који му је дао благослов за то, али и корисне савете.

– Његови савети су ми пуно значили. Он је био одушевљен, упутио нас је у неке детаље за које нисмо знали. Показао нам је и помогао пуно – каже Светислав.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here