Хитна акција НАТО-а у Македонији

Поделите:

План је скован у Bruxellesu, а Македонија ће за НАТО користити име ФYРОМ те до уласка у ЕУ пронаћи коначно рјешење у разговору с Грчком

Долазак Зорана Заева на премијерски положај у Македонији могао би потакнути и рјешавање кључне препреке за улазак те земље у еуроатлантске интеграције. Ријеч је, јасно, о спору с Грчком због имена.

Наиме, Атена је одбијала укинути визе бившој Југославији управо због постојања Републике Македоније. Грчка сматра да је ријеч о њезину повијесном имену те да се овим називом сугерирају територијалне претензије бивше Југославије према Грчкој (иако никад нису помислили да би могло бити супротно). Распадом бивше Југославије име самосталне Македоније постало је “питање свих питања” за Грчку која је чак једно вријеме увела копнену блокаду.

Прва блокада

Но, послије је ретерирала, али остала чврсто при ставу да Република Македонија не може постати чланица ни ЕУ, ни НАТО-а. Скопље, пак, није било спремно прихватити улазак у те асоцијације под именом Бивша Југославенска Република Македонија (енглеска кратица ФYРОМ) које користи у УН-у. И тако је дошло до блокаде која се изравно рефлектирала на унутарње односе у Македонији јачајући националистичку струју у земљи те је и овај спор ђеломично одговоран за недавну кризу која је окончана тек формирањем нове владе крајем свибња. Тада је премијер Заев обећао да ће појачати господарске реформе – циљ је господарски раст од пет посто – и убрзати пут Македоније према чланству у Еуропској унији и НАТО-у. А да његове најаве нису биле само пароле, потврдила је прво руска новинска агенција Спутник, позната по својим блиским везама с Kремљем коју у многим земљама сматрају пропагандним алатом Москве. Спутник је тако најавио да Јенс Столтенберг, главни тајник НАТО-а, планира посјетити Скопље средином српња како би се убрзао процес па да Македонија постане чланица већ у прољеће 2018. године.
Тајне службе

Наиме, недавно су објављени документи македонске, али и неких других тајних служби који су потврдили да су у просвједима који су довели до насилног упада у зграду Собрања суђеловали припадници српске тајне службе те да је руска тајна служба радила на дестабилизацији Македоније потицањем сукоба између Македонаца и Албанаца. Русија је изузетно тешко примила овотједни улазак Црне Горе у НАТО јер је тако изгубила једну коцкицу у свом пуззлеу јачања утјецаја на Западном Балкану, а Македонија је требала бити дио руске интересне сфере. Стога је одлука НАТО-а сасвим разумљива. Заев је, пак, показао потребну флексибилност те најавио да је спреман на улазак у НАТО под именом ФYРОМ, а да се преговори о имену с Грчком наставе у склопу приближавања чланству у ЕУ. Осим тога, чланство у ЕУ је на дугом штапу и вјеројатно ће му претходити формирање економске заједнице на Западном Балкану коју потичу Берлин и Бруxеллес.

Заев је разговарао и с грчким премијером Алéxисом Тсипрасом који му је честитао на избору и потврдио да је за Атену и даље неприхватљиво име Македонија. Но, ФYРОМ или неко друго композитно име за Грчку би било прихватљиво.

За стабилност

У Тсипрасовој влади су очито схватили да и њима штети нестабилност у Македонији па је министар вањских послова Никос Kотзиас изјавио да су “јединство, интегритет и стабилност сјеверног сусједа изузетно важни”. “То је наша главна брига и сматрамо да рјешење питања имена на креативан и демократски начин може олакшати будући смјер земље”, рекао је Kотзиас.

 

 

Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here