Хоће ли Фејсбук попустити: Притисак на Закерберга да дозволи шпијунирање на “месинџеру”

Поделите:

Фејсбук је стављен пред избор: или ће укинути шифровање порука или ће “хаковати” појединце које влада жели да шпијунира

Америчко Министарство правде врши притисак на компанију Фејсбук да укине потпуно шифровану комуникацију на популарној апликацији за четовање “месинџер” како би влада могла да шпијунира “актуелну говорну комуникацију” у оквиру кривичне истраге у вези са озлоглашеном бандом “Мара салватруча” (МС-13).

“Фејсбук” је досада одбијао захтев, сазнаје “Ројтерс”.

Kомплетно шифровање (Енд-то-Енд енцрyптион) значи да само учесници у разговору виде поруке и њихов садржај и да “Фејсбук” нема приступа тим подацима.

“Ројтерс” преноси да се случај прислушкивања у Kалифорнији чува у тајности и да због тога информације и документи о томе нису доступни јавности. Почетком недеље влада је наводно оптужила “Фејсбук” за непоштовање суда зато што је компанија одбила да се повинује захтевима, преноси “Блиц”.

Фејсбук је стављен пред избор: или ће укинути шифровање порука или ће “хаковати” појединце које влада жели да шпијунира. Kако се сазнаје, компанија за сада није спремна ни на једно ни на друго, али ако буде присиљена да укине шифровање, то би био узнемирујући преседан са озбиљним последицама по апликације које су осмишљене да чувају приватност.

 

nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here