ХОЋЕ ЛИ ИKО ОСТАТИ НА БАЛKАНУ? Немачка вапи за Србима и подиже цену сатнице!

Поделите:

А шта тек рећи за Француску, Луксембург, Холандију…

Немачки медији заокрет СПД-а оцењују очекиваним с обзиром на успех СПД-у конкурентске Левице на последњим парламентарним изборима. И Левица се, узгред, залаже за повећање минималне сатнице, а цену од 12 евра по сату сматра минималним помаком.

Тренутни прописи и планови немачке Владе о најнижим платама предвиђају раст минималне сатнице са садашњих 8,84 на 9,19 евра почетком идуће године, а затим и на 9,35 евра 1. јануара 2020.. Током 2016. минимална сатница у Немачкој износила је 8,5 евра.
Према писању портала “Тагессцхау.де”, део послодаваца у Немачкој не поштује ни садашњу одредбу о минималој сатници. Највише послодаваца који плаћају раднике мање од 8,84 евра по сату, тврди портал, налази се у грађевинарству, услугама чишћења и одржавања, те у клаоницама.

– Плаћајући раднике мање од онога што налаже законски пропис, послодавци у прорачун уплате милијарду евра мање од стварне обвезе. Један од узрока таквог стања је што држава проверава свега 2,4 посто подузетника у земљи – наводи “Тагессцхау”, подсећајући на најаву министра Шолца да ће то повећати надзор над послодавцима запошљавањем око 1.700 нових службеника до 2021.
Анализирајући однос минималних сатница у Немачкој с истоврсним показатељима у другим чланицама Европске уније, “Тагессцхау” оцењује да су немачке међу највишима у Еуропској унији. Веће имају само радници у Луксембургу (11,55 еура), Француској (9,88) и у Холандији где је минимална сатница 9,68 еура. Портал напомиње и како у шест чланица ЕУ уопште нема одредбе о најнижој сатници за рад.

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here