HOĆE LI IKO OSTATI NA BALKANU? Nemačka vapi za Srbima i podiže cenu satnice!

Podelite:

A šta tek reći za Francusku, Luksemburg, Holandiju…

Nemački mediji zaokret SPD-a ocenjuju očekivanim s obzirom na uspeh SPD-u konkurentske Levice na poslednjim parlamentarnim izborima. I Levica se, uzgred, zalaže za povećanje minimalne satnice, a cenu od 12 evra po satu smatra minimalnim pomakom.

Trenutni propisi i planovi nemačke Vlade o najnižim platama predviđaju rast minimalne satnice sa sadašnjih 8,84 na 9,19 evra početkom iduće godine, a zatim i na 9,35 evra 1. januara 2020.. Tokom 2016. minimalna satnica u Nemačkoj iznosila je 8,5 evra.
Prema pisanju portala “Tagesschau.de”, deo poslodavaca u Nemačkoj ne poštuje ni sadašnju odredbu o minimaloj satnici. Najviše poslodavaca koji plaćaju radnike manje od 8,84 evra po satu, tvrdi portal, nalazi se u građevinarstvu, uslugama čišćenja i održavanja, te u klaonicama.

– Plaćajući radnike manje od onoga što nalaže zakonski propis, poslodavci u proračun uplate milijardu evra manje od stvarne obveze. Jedan od uzroka takvog stanja je što država proverava svega 2,4 posto poduzetnika u zemlji – navodi “Tagesschau”, podsećajući na najavu ministra Šolca da će to povećati nadzor nad poslodavcima zapošljavanjem oko 1.700 novih službenika do 2021.
Analizirajući odnos minimalnih satnica u Nemačkoj s istovrsnim pokazateljima u drugim članicama Evropske unije, “Tagesschau” ocenjuje da su nemačke među najvišima u Europskoj uniji. Veće imaju samo radnici u Luksemburgu (11,55 eura), Francuskoj (9,88) i u Holandiji gde je minimalna satnica 9,68 eura. Portal napominje i kako u šest članica EU uopšte nema odredbe o najnižoj satnici za rad.

Alo

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here