Хоће ли Меркелова преживети последњу политичку кризу

Поделите:

Фајненшел тајмс пише да уколико се размотре све опције тешко је наћи неку по којој ће Меркелова остати канцеларка више од неколико месеци

Можда је још рано за политичку умрлицу немачке канцеларке Ангеле Меркел, али нисмо много далеко од тога, пише “Фајненшел тајмс”.

Kако наводе, Меркелова је током 12 година владавине “успела да уништи све мањинске партнере”.

“СПД, некада звер немачке политике, сада је на око 20 одсто гласова. Либерали, који су изазвали колапс преговора о влади, и даље се опорављају од ужасног искуства мањег коалиционог партнера у влади са Ангелом Меркел 2009-2013”, пише ФТ.

Осим тога, они истичу да немачке партије сада преферирају да буду у опозицији него у влади са Меркеловом.

ФТ истиче да уколико се размотре све опције тешко је наћи неку по којој ће Меркелова остати канцеларка више од неколико месеци.

“Председник Франк-Валтер Штајнмајер могао би да позове либерале да повуче своју одлуку, али то ништа неће променити. Могао би да позове и СПД да они промене своју одлуку, али та партија је већ рекла да не жели у велику коалицију, упркос притисцима да напусте тај став због политичке стабилности”, пише ФТ.

Они пишу да ће зато и Штајнмајер и Меркелова озбиљно узети у обзир могућност мањинске владе, истичући да “мањинске владе могу да буду необично стабилне” – на пример Шпанија и Велика Британија.

“Међутим, потребна им је стабилна подршка, а сумњамо да ће опозиција дозволити да дуго игра ту игру. Овако или онако, Немачку највероватније очекују нови избори 2018. године”, пише ФТ.

А да ли ће се Меркелова опет кандидовати? Да ли ће јој ЦДУ дозволити?

“То зависи од тога како ће јавност реаговати на недавна дешавања”, пише ФТ.

Такође, ФТ пише да би била могућа “коалиција једнаких” уколико би у међувремену СПД вратила нешто бирача, а ЦДУ/ЦСУ изгубила.

“За изборе је превише потенцијалних сценарија да би се направила нека чврста претпоставка, али она у којем је Меркелова наредне четири године канцеларка је мало вероватна. Према томе, уколико је гледате као лидерку западног света, можда време је да погледате негде другде”, истиче ФТ.

 

Недељник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here