“Хоће ли Мило загребати на врата Москве, кад му опусте плаже?”

Поделите:

Црногорски медији су славодобитно известили да руски туристи нису послушали своје званичнике и да хрле у Црну Гору. Ипак, реч о аранжманима који су уплаћени пре него што су руске власти позивале Русе да не иду у Црну Гору. Колику штету ће црногорски туризам претрпети овог лета?
“Спутњик” пише да је би Црна Гора могла да доживи сличну судбину као Турска 2016. године када је након обарања руског авиона у тој земљи велики број руских туриста потражио нове дистинације.

Како “Спутњик” наводи, провладини црногорски медији су ових дана, позивајући се на руске податке, поручили грађанима да немају разлога за бригу, јер буџет неће бити ускрац́ен за приход од руских туриста. Управо они су са оним из Србије најбројнији и доносе највећи део прихода.

Колико је то за Црну Гору важно довољно говори податак да овогодишњи буџет Црне Горе износи око две милијарде евра, а да је прошлогодишњи приход од туризма био 830 милиона евра.Шта за црногорски туризам пак значе руски туристи најречитије говоре опет цифре. По речима директорке црногорске Националне туристичке организације Жељке Радак Кукавичић, прошле године је Црну Гору посетило око 670.000 туриста. А према руским званичним подацима, Црну Гору је 2016. године посетило 282.800 руских туриста, што је 12 одсто више него 2015. године.

Зато, пише “Спутњик”, не чуди покушај власти да минимизира последице прикључења НАТО-у и “обећања” министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да ће због тога Црна Гора жртвовати своје економске односе са Русијом. Званична Москва је, у међувремену, појачала позив руским грађанима да у Црну Гору не путују ни туристички.

“Било је мало отказивања, али…”

На питање каква је ситуација у Херцег Новом, једној од најатрактивнијих туристичких одредница у Црној Гори, будуц́и градоначелник, који ц́е ту функцију преузети 8. јуна, Стеван Катић, за Спутњик каже да су Руси направили добар букинг за ову годину, чак бољи него претходне године, али да је то све било завршено пре одлуке о приступању Црне Горе НАТО-у у Скупштини Црне Горе и реаговања Русије на то.
Засад је, каже, било мало отказивања и вец́ је доста руских туриста дошло у Црну Гору и у Херцег Нови, управо због тог раног букинга.

– Они праве резервације, букирају, већ од октобра, новембра, децембра…направе сигурне резервације и годину дана унапред у односу на, рецимо, туристе из нашег региона који резервишу отприлике 15 дана пред долазак. Руси су баш карактеристични по томе што раде тај рани букинг – објашњава Катић.

Он зато сматра да се позив руских званичника њиховим држављанима да не иду у Црну Гору неће одразити на туристичке резултате у овој години, како је то било у случају Турске по обарању руског војног авиона почетком децембра 2015.

Следећа година могла би да буде проблематична

Тадашњи позив руским туристима да не иду у Турску их је одвратио од раног букирања аранжмана што је ојадило турски туризам у коме су Руси по бројности заузумали друго место.

Пошто јој је приход од туризма, који чини пет иодсто БДП-а, у 2016. пао за трец́ину, на 19,7 милијарди евра, уследили су позиви турских званичника Русима да не одустају од одмора у турским летовалиштима. Ништа није вредело док се председник Реџеп Таип Ердоган за пад авиона није извинио руском лидеру Владимиру Путину и постепено кренула нормализација односа.

Могло би се, зато, рећи да су Црногорци, засад, боље прошли од Турака захваљујуц́и томе што је време позива на бојкот пало по завршеном букингу па се то неће у већој мери одразити на овогодишње туристичке резултате.
– Претпостављамо генерално да би се то могло одразити на наредну годину – каже нови градоначелник Херцег Новог.

Све мање интересовање Руса за Црну Гору

Да разлога за страховање како ће изледати наставак туристичке сезоне ипак има, указују најновији подаци Асоцијације туристичких агенција Русије. Динамика резервисања туристичких путовања у правцу Црне Горе је управо од треће декаде априла опала 25 до 30 одсто у односу на претходне недеље. Директор за продају у туристичкој агенцији “Интурист”, Сергеј Толчин, наводи сличне бројке. Према подацима које он износи, интересовање за Црну Гору је у протеклих неколико недеља смањено за 30-40 одсто.
Према подацима агенције „Тревелата.ру“, интересовање за туристичка путовања у Црну Гору од 1. априла до 15. маја опало је за 14 одсто у поређењу са прошлом годином. Агенција за онлајн куповину туристичких аранжмана „Онлајнтур.ру“ је израчунала да је сада Црна Гора на листи свих туристичких дестинација заступљена са 1,1 одсто што је 3,5 пута мање него у мају прошле године када је била заступљена са 3,7 одсто. Представник те агенције Игор Блинов сматра да је на то могла утицати Турска која се вратила на масовно тржиште у Русији и одвукла један део туриста, пише Спутњик.

Извршни директор Асоцијације туристичких оператера Русије, Маја Ломиџе, изјавила је да ће с подацима закључно са крајем маја моћи коначно да се оцени утицај позива руског Министарства спољних послова својим грађанима да заобиђу Црну Гору као туристичку дестинацију.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here