Хојт Брајан Ји: На Балкану не функционише политика стратешког стрпљења

Поделите:

Високи функционер Стејт департмента Хојт Брајан Ји изјавио је данас у Вашингтону да “на Балкану не функционише политика стратешког стрпљења” и да је за спречавање нестабилности тог региона неопходно решити проблеме корупције и слабих институција.

На конференцији “Долазећа олуја? Обликовање будућности Балкана у ери неизвесности” у организацији Атлантског савета САД, Ји је рекао као успешне земље Балкана навео Хрватску и Црну Гору, “али и озбиљних изазова које је потребно хитно решити”, преноси Глас Америке.

Ји, заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију, казао је и да треба редефинисти партнерства на Балкану.

“Партнерства би требало да буду двосмерна, са очекивањем да ће међународна заједница пружити финансијску, техничку, моралну и другу помоћ, а да ће лидери у региону испунити своје обавезе”, навео је Ји и додао да би обе стране требало да испуне дата обећања.

На скупу у Вашингтону званичник Европске уније Kристијан Лефлер рекао је да је ЕУ усредсређена на Западни Балкан и да у процесу евроинтеграција земаља тог региона рачуна на блиску сарадњу са САД.

Лефлер, заменик генералног секретара задужен за глобална и економска питања у Европској служби за спољне послове (ЕЕАС), казао је да Брисел улаже велике напоре да интегрише земље Западног Балкана у Унију, и додао да то неће бити лако ни за једну страну.

“Будућност је ипак у рукама Балкана – можемо да подржимо, подстакнемо, али не можемо ми да им остваримо ту будућност”, оценио је Лефлер.

Саветница америчког потпредседника Моли Монтгомери изјавила је раније данас на ситом скупу у Вашингтону да су САД посвећене евроатлантским интеграцијама Западног Балкана и да желе да продубе односе са земљама региона.

Монтгомери је рекла да “Русија подрива прозападне политике и лидере на Западном Балкану”, али да САД нису спремне да “оставе вакуум” у региону који је, како је навела, један од приоритета америчке администрације.

Атлантски савет САД је уочи конференције објавио извештај “Балкан напред – Нова америчка стратегија за регион” у којем се, између осталог, предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у Југоисточној Европи, “историјско помирење” са Србијом, као и обнављање репутације САД као “истинског посредника”.

Бета

 

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here