Хојт Ји: Регион неће достићи просек ЕУ ни за три деценије

Поделите:

Један од најважнијих фактора на Балкану је сарадња САД и у ЕУ, а жеља нам је да све земље Балкана постану стабилније, да се развијају и да буду безбедне, изјавио је помоћник америчког државног секретара Хојт Брајан Ји у интервјуу за недељник НИН.

„Ми смо ту да пружимо подршку, охрабрење, да дамо савет ако је потребан, али и повремено да позивамо на одговорност наше партнере. Kада ми или наши партнери преузмемо неку обавезу, сматрамо да стране једна другу треба да држе за реч за оно на шта су се обавезале”, каже Ји.

Истиче да је један од најважнијих фактора на Балкану сарадња САД и ЕУ.

„Где год су САД и ЕУ деловале заједно, радиле у истом смеру, обично је било напретка. Зато сматрам да је кључни чинилац напретка воља политичких лидера да ураде оно што треба да ураде и прихвате савет и помоћ међународне заједнице”, навео је. Покушавамо, каже, да заједно са нашим партнерима утврдимо заједничке циљеве.

„Очигледно је да се не слажемо ни са једном земљом у потпуности. Али оно што смо показали на Балкану је жеља да све земље прво постану стабилније, друго, да се развијају и треће, да буду безбедне. Ти циљеви су међусобно повезани и, ако се сложимо који су кораци неопходни, до напретка ће веома брзо доћи. Видели смо, на пример, шта је било у Црној Гори, у земљи у којој је политичко руководство, вођено тадашњим премијером Ђукановићем, а затим и премијером Марковићем, донело стратешку одлуку да се прикључи НАТО и ЕУ”, навео је Ји.

Неке од потеза политичких лидера на Балкану Ји назива „спорним питањима”

Према његовим речима, приоритет број један мора бити економски напредак. Већина држава региона има раст од три или четири одсто годишње, али чак и са тим развојем, или развојем од шест одсто, неће достићи просек ЕУ у следеће три деценије. Не жмуримо на корупцију политичара на Балкану, а за избор лидера су одговорни грађани, каже Ји.

Иначе, са малим прекидима, каријера америчког дипломате Хојта Јиа повезана је са Балканом готово две и по деценије.

Из првог реда је посматрао неке од најважнијих догађаја на овим просторима – 1993. је пратио припрему Дејтонског споразума, 1999. је седео у канцеларији Хавијера Солане, из Подгорице је пратио како се раздвајају Србија и Црна Гора, из Солуна како Грчка тоне у финансијску кризу, а из Загреба како се Хрватска припрема за улазак у Европску унију.

Ји је данас први оперативац америчке администрације за Балкан.

У марту је у Приштини разговарао са Хашимом Тачијем, после чега је предлог за формирање косовске војске склоњен с дневног реда.

У мају је посетио Македонију, након чега се Никола Груевски повукао, а Ђорђе Иванов понудио мандат Зорану Заеву.

Истог месеца је у Албанији разговарао са политичким лидерима, после чега су се сви сложили да иду на изборе.

На истом путовању се видео и с Александром Вучићем и Сашом Јанковићем у Београду, а недавно се вратио у српску престоницу да би присуствовао свечаности поводом инаугурације председника Србије.

 

Тањуг

Поделите:

2 Коментари

  1. Sta taj Hojt Ji posto je Japanskoga porekla pa umislja ds je sve mudrosti popijo pa to zna ,a mi glupi pa ne znamo.Tehnoloski za tri decenije mi mozemo dostici njihov dannasnji nivo, a onda ce oni biti udaljeni tri veka ispred Balkanskih naroda.Nedao Bog da ih ikada stignemo,jer su vec sada presli ,evulirali iz ljudske vrste,u zivotinjsku podvrstu.Neka im je srecan put u zoloski vrt.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here