Хојт – Вучићу: Ако не поштујеш вољу Америке, размисли о последицама

Поделите:

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да разговор са функционером САД Брајаном Хојтом Јијем није био лак, да сви из страних земаља долазе са сопственим интересима, а да је његов посао да брани и штити интересе Србије.

Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да је Хојт Ји навео да САД подржава „територијални интегритет независне државе Косово“ и поручио да „не дирамо“ у тај територијални интегритет.

Председник Србије је навео да му је одговорио речима: „Како може пре девет година да се дира територијални интегритет Србије, да пре девет година једно правило важи за вас, а данас потпуно супротно правило важи за све друге“.

„То сам му у лице рекао“, навео је Вучић и додао да му то није први пут рекао, а Хојт Ји му је одговорио да је супер то што је рекао, да је он пренео шта је порука Америка и да је то то.

„Има то да поштујеш — ако не поштујеш, ти сам размисли о последицама“, препричао је Вучић и додао: „То је њихова порука и такве ствари слушам сваки дан“.

Додао је и да ниједна непристојна реч није речена и да су главне теме биле Косово и Русија.

Вежбаћемо са једнима и са другима

Председник Вучић изјавио је да се Србији замерају везе са Русијом и то што није признала независност Косова, наводећи да очекује све веће притиске тим поводом.

Наше је, каже Вучић, да усклађујемо спољну политику до уласка у ЕУ, додајући да имамо коректне односе са Русијом и да ћемо такве односе и да задржимо.

„Те везе према Русији им недвосмислено сметају. Смета им што нисмо признали независност Косова, и ту ће притисци бити све већи. Ми морамо да имамо активну позицију и да понудимо решења у складу са реалношћу… Наше је да водимо независну политику и да пробамо да пронађемо историјски договор са Албанцима“, рекао је Вучић.

Поручио је да треба да пронађемо најбоље решење за нас.

Вучић је поновио да Србија седи на својој столици, а до када ће моћи, то нико не може да гарантује.

„Када не буде могла, имаћемо неке друге у Влади и на месту председника Србије“, рекао је Вучић.

Каже да је једини исправан пут тај да Србија штити своју независност и слободу.

Он додаје да је Србији замерено и то што је 40 наших припадника било на војној вежби са Русијом и Белорусијом, док, како каже, они који су замерили „нису приметили“ да је око 300 наших учесника имало вежбу са НАТО-ом у Србији.

„Вежбаћемо са једнима и са другима. То је наша војна неутралност, ако не можете да истрпите онда нам то кажите“, рекао је Вучић.

Говорећи о Косову, Вучић је оценио да се водила „идиотска“ дипломатија у време (Бориса) Тадића и (Вука) Јеремића која је називана „витаминском“ јер је, каже, била таква да смо „сами исекли све четири ноге на столици на којој смо седели“, а после су се „правили да су изненађени“.

Појаснио је да смо тада затражили од Међународног суда правде да каже да ли је сецесија била легална или није, а испоставило се да је Косово имало право на сецесију.

 

Танјуг

Поделите:

7 COMMENTS

  1. O tom Borisu Tadiću nema smisla trošiti reči i vreme, druga je stvar upitnija: Kako je mogao jedan akademik SANU da odgoji takvog idiota, glupaka i majmuna kao što je taj njegov sin Boris Tadić?!

  2. Ako se Srbija bude razvijala kao i druge Evropske zemlje falice nam radnici. Na Kosovu nema ni milion Albanaca, sve ostalo su prenaduvane cifre i science fiction. Tako da ce Srbija lako absorbovati i Albance sa Kosova i Bosnjake iz Bosne. BiH, Kosovo, Crna Gora, Makedonija sve su to propale drzave i teritorije, prorodno naslonjene ekonomski, geografski, kulturno i u svakom pogledu na Srbiju. Zapad jedva ceka da ih skine sa grbace i da ih integrise sa nama. Zato mi treba da se urazumimo, fokusiramo se na ekonomiju i udjemo u tu EU i NATO. Rusija ce u buducnosti biti Evropi sto je Kanada Americi – friendly neighbor – iz prostog razloga sto ce i Evropa (skupa s Rusijom) i Amerika postati manje bitne, a centar moci ce se pomeriti ka Kini i Indiji. Preterano se cimamo, realno smo nebitni i jednima i drugima, imaju alternativu u Rumuniji i Bugarskoj.

  3. Cudno!? Obicno se voli g o v o r i t i o onoj Kisindzerovoj odnosnoj na biti prijateljem i biti neprijateljem amerike. Svi ce to u zadnjem yglu neke zadnje krcme ponavljati i ponavlhati,ponosni kako oni z n a j u; oni koji i pero upotrebljavaju kroz pero takodjer; a kada ih realnost klepne, nastupa
    c u dj e nj e… E, sada, ovaj japanski kreten nista nije rekao sto je suprotno onoj kisindzerovoj, a njen smisao je, kad smo, vec, p r i j a t e lj i, SVE onako kako amer kaze; a kada se to SVE-
    ovoga amer odredjuje- ispyni, dolazi zadnji cin, neizbjezan… Usput: ja mogu u svojoj glavici imati neki umisljeni oblik lykavosti- kao da to onaj nezna!-, ali sa stanovista onoga to je moj problem; syo veca umislhenost, onaj zadovoljniji: njegov uspjeh je zagarantovan.
    Sta je, ustvari, rekao Kisindzer? Nikada, ako ste predmetom „obrade“ onih, biti njihovim prijateljem; pogotovo ne umisljati da cete ih preveslati

  4. Kosooki nas ponizio. Da imamo pravog predsednika ne bi ni pričao sa ovakvim tipom, već bi ga izbacio napolje. Doduše imali smo jednog takvog predsednika, čvrstog i za suverenost Srbije ali smo dobili bombe po glavi. Sada je ipak drugačija situacija jer je Putin uz nas, ali nemamo više jake kalibre predsednika države.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here