Холандија ставља катанац на затворе, јер нема кога да кажњава

Поделите:

Холандија је 2013. ставила катанац на 19 затвора, јер ова земља нема довољно криминалаца да их напуни. Сада је иста судбина чека још пет казнено-поправних установа.

Иако је овим потезом 2.000 људи остало без посла, од којих је само 700 распоређено на друга радна места, тренд гашења затвора прати сталан пад броја извршених кривичних дела још од 2004.

Према тумачењима тамошњих стручњака, постоји много фактора који су утицали на такав тренд, између осталих, опуштенији закони везани за употребу наркотика, фокус на рехабилитацији, уместо на казни и форсирање ношења електронских наногица, како би особе могле да поново уђу у систем.

Студија објављена 2008. показала је да су наногице смањиле број оних који су се вратили криминалу за половину у односу на традиционално кажњавање.

Уместо да осуђени проводи време у затворској ћелији и једе храну на рачун пореских обвезника, они добијају шансу да поново добију посао и допринесу друштву.

Тако у држави која има 17 милиона становника, постоји само 11.600 затвореника. Поређења ради, САД има највише затвореника на свету – чак 716 на 100.000 грађана.

Спутник

Поделите:

2 Коментари

  1. Do pre godinu-dve nekim zatvorima su na određeno vreme produžili život tako što su ih iznajmili Norvežanima. Ovima je nedostajalo zatvorskij kapaciteta pa su zatvore, zajedno sa personalom, iznajmili u Holandiji. U vezi sa svojkm poslom bio sam nekoliko puta u takvom jednom zatvoru i slika je ovalva-na holanskoj zemlji zatvor kojim upravljaju Norvežani, personal je holandski s zatvorenici Istočna Evropa. Najbrojniji Poljaci ali se i mi dobro držimo, dok nas Bugari i Rumuni prate u stopu!

  2. “прати сталан пад броја извршених кривичних дела још од 2004.” – ХАХАХАХАХА, КОЈИ ШТОС!
    Тамо “куравле у излози седу”, дрога је легализована, сваке ноћи испод моста надземног дела метроа (свуда, посебно у Амстердаму) осване више “тела као доказ”, порнографија и инцест су кућне уметности, а педерастија на челу државе – као оно “У” на челу… Као ни Содома и Гомора – нема, ЗАИСТА НЕМА, ко да буде ухапшен.
    Чекајте… МОЖДА неко ко пише слично мени… охохохохо… Боже драги, спаси их јер не знају где су одлутали – ни славне гуске им нису парњак.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here