Холандски хомосексуалци прете тужбом генералу САД

Поделите:

Холандска “Пинк армија”, удружење за одбрану хомосексуалаца, прети да ће тужити бившег америчког генерала Џона Шијена због изјаве да су за догађаје у безбедносној зони УН у Сребреници 1995. године криви хомосексуалци у редовима холандских мировних снага.

Иницијативу “Пинк армије ” су подржали Фондација хомосексуалаца и холандска армија, јавио је Холандски радио.

Пензионисани амерички генерал и некадашњи командант НАТО-а Шијен је прошле седмице рекао да је присуство хомосексуалаца у холандским мировним снагама био један од разлога тока догађаја у Сребреници.

Шијен је то рекао пред америчким сенатским Kомитетом за оружане снаге током разматрања нацрта закона којим би се америчким војницима хомосексулацима дозволило да отворено исказују своје сексуално опредељење. Бивши генерал Шијен је рекао да би то подрило једниство борбених снага, пренео је радио Глас Америке.

Он је као пример лошег утицаја присуства хомосексуалаца у војним снагама навео стање у оружаним снагама Холандије, подсетивши да је холандска армија после периода “хладног рата” либерализована и да је дозвољено и да хомосексуалцима буду војници и у мировним мисијама.

То је довело да такве снаге буду неспремне за рат, а пример је Сребреница, навео је генерал Шијен.

Амерички бивши генерал је рекао да је од холандских званичника сазнао да је то био један од узрока збивања у Сребреници, односно да је присуство хомосексуалаца у војним редовима у мировној мисији у Босни било један од фактора због којег холандски батаљон није успео да заштити муслиманске цивиле у безбедносној зони УН.

Министарство одбране и Министарство спољних послова Холандије су тврдње америчког генерала оценили као “потпуно бесмислене”. Министар спољних пословца Максим Ферхаген и министар одбране Ејмерт ваб Миделкоп су осудили речи пензионисаног америчког генерала, рекавши да се ради о скандалозним дискриминаторским оценама, навео је Холандски радио.

“Пинк армија” сада најављује да ће тужити америчког пензионисаног генерала Шијена и од њега тражити да јавно повуче то што је рекао о холандским оружаним снагама.

“Он је нанео велику штету својим лажима”, рекао је председник “Пинк армије” Петер Шоутен. “Пинк армија” намерава да ангажује више холандских војника-хомосексуалаца да поведу личну легалну борбу против америчког пензионисаног генерала и да их у томе спонзоришу са око 200.000 долара. Они би требало да процес покрену пред Савезним судом Kалифорније.

Из “Пинк армије” поручују генералу Шијену да он треба да похађа часове и да се едукује о разумевању међу људима.

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here