Holandski homoseksualci prete tužbom generalu SAD

Podelite:

Holandska “Pink armija”, udruženje za odbranu homoseksualaca, preti da će tužiti bivšeg američkog generala Džona Šijena zbog izjave da su za događaje u bezbednosnoj zoni UN u Srebrenici 1995. godine krivi homoseksualci u redovima holandskih mirovnih snaga.

Inicijativu “Pink armije ” su podržali Fondacija homoseksualaca i holandska armija, javio je Holandski radio.

Penzionisani američki general i nekadašnji komandant NATO-a Šijen je prošle sedmice rekao da je prisustvo homoseksualaca u holandskim mirovnim snagama bio jedan od razloga toka događaja u Srebrenici.

Šijen je to rekao pred američkim senatskim Komitetom za oružane snage tokom razmatranja nacrta zakona kojim bi se američkim vojnicima homoseksulacima dozvolilo da otvoreno iskazuju svoje seksualno opredeljenje. Bivši general Šijen je rekao da bi to podrilo jednistvo borbenih snaga, preneo je radio Glas Amerike.

On je kao primer lošeg uticaja prisustva homoseksualaca u vojnim snagama naveo stanje u oružanim snagama Holandije, podsetivši da je holandska armija posle perioda “hladnog rata” liberalizovana i da je dozvoljeno i da homoseksualcima budu vojnici i u mirovnim misijama.

To je dovelo da takve snage budu nespremne za rat, a primer je Srebrenica, naveo je general Šijen.

Američki bivši general je rekao da je od holandskih zvaničnika saznao da je to bio jedan od uzroka zbivanja u Srebrenici, odnosno da je prisustvo homoseksualaca u vojnim redovima u mirovnoj misiji u Bosni bilo jedan od faktora zbog kojeg holandski bataljon nije uspeo da zaštiti muslimanske civile u bezbednosnoj zoni UN.

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova Holandije su tvrdnje američkog generala ocenili kao “potpuno besmislene”. Ministar spoljnih poslovca Maksim Ferhagen i ministar odbrane Ejmert vab Midelkop su osudili reči penzionisanog američkog generala, rekavši da se radi o skandaloznim diskriminatorskim ocenama, naveo je Holandski radio.

“Pink armija” sada najavljuje da će tužiti američkog penzionisanog generala Šijena i od njega tražiti da javno povuče to što je rekao o holandskim oružanim snagama.

“On je naneo veliku štetu svojim lažima”, rekao je predsednik “Pink armije” Peter Šouten. “Pink armija” namerava da angažuje više holandskih vojnika-homoseksualaca da povedu ličnu legalnu borbu protiv američkog penzionisanog generala i da ih u tome sponzorišu sa oko 200.000 dolara. Oni bi trebalo da proces pokrenu pred Saveznim sudom Kalifornije.

Iz “Pink armije” poručuju generalu Šijenu da on treba da pohađa časove i da se edukuje o razumevanju među ljudima.

 

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here