Хранитељство је предивно путовање

Поделите:

Kако постати хранитељ? Да ли је то тешко и колико траје процедура? Своје искуство преносе Естера и Денис из Пивница.
Информисање – Све информације о хранитељству можете наћи на www.хранитељствоцпс.гов.рс/латиница/поступак-заснивања хранитељства.хтмл, али практична искуства других хранитеља је тешко наћи.

Одлука – „Ми желимо да будемо хранитељска породица и верујемо да смо спремни за то“.

Прикупљање документације – Ово иде прилично брзо. Овде можете видети списак документације која вам је потребна:

Фотокопија личне карте,
Извод из матичне књиге рођених,
Извод из матичне књиге венчаних (ако су хранитељи у браку),
Уверење о држављанству,
Лекарско уверење,
Потврда о запослењу и месечним приходима,
Потврда о имовини,
Уверење о неосуђивању (прибавља по службеној
дужности ЦСР),
Уверење да се против хранитеља не води истрага, односно да није подигнута оптужница,
Уверење да није лишен родитељског права (добија се у суду – ванпарнична писарница).
Уверење да није лишен пословне способности (добија се у Центру за социјални рад),
Потврда да није на евиденцији лица против кога је одређена мера заштите од насиља у породици (добија се у Центру за социјални рад).
Већину ових докумената добијате бесплатно, само треба да нагласите да су вам потребни за хранитељство.

Први одлазак у Центар за социјални рад – Све папире, уз захтев који се пише у слободној форми, однели смо у Центар за социјални рад.

Чекање – Оношто следи је период чекања. Сваки дан смо ишчекивали позив у ком ће нам рећи који су следећи кораци.

Педагог – Процену опште подобности кроз разговор са педагогом смо имали у Дечијем Селу – Нови Сад. Овај разговор је протекао јако добро. Нека од питања су била ова: Чиме се бавите? Kакви су вам ставови у вези васпитања деце? Kакву децу желие да узмете у хранитељску породицу?

Психолог – Овај разговор је протекао још боље. Са психологом смо причали највише о односу који имамо Денис и ја, о негативним и позитивним стварима из нашег детињства и томе како су нас родитељи одгајали и васпитавали.

Kућна посета – Недељу дана након разговора које смо обавили у Дечијем селу, у кућу нам је дошла социјална радница која је проверавала да ли је наша кућа адекватна за смештај деце. Соба за дете мора имати 6 м2 по детету, посебан лежај, две постељине, јастук, два прекривача, радни сто, орман за гардеробу и обућу, огледало и грејно тело.

Обука – тј. програм припреме за хранитељство. Овде се такође врши процена будућих хранитеља. За мене лично, ово је било једно предивно и корисно искуство које је потребно свакој особи која жели да постане хранитељ.

Ова обука вас мотивише да боље размислите о одлуци коју сте донели, а такође пружа шансу да упознате људе који су на истом путу као и ви. Обука се ради на основу књиге „Сигурним кораком до хранитељства“. Прочитала сам ту књигу и пре него што смо кренули са обуком, али то није исто као када на све те теме поразговараш са неким другим.

Обуку смо имали два пута недељно у 11 сусрета. Увек је било доста дискусије. У почетку нисам волела када су раздвојили Дениса и мене, али кад смо се сви упознали било је веома лепо. После сваке обуке бисмо добили домаћи задатак који је требало да урадимо до следећег виђења.

Чекање – Са обуком смо завршили средином новембра и рекли су нам да од Нове године можемо да очекујемо потврду за рад, ако смо подобни да будемо хранитељи.

Поново чекање – Свако има своју причу, али нас су изненадили кад су нас назвали после недељу дана и рекли да имају близнакиње којима је потребан смештај. То је прича за себе, али желим да кажем да позив можете добити јако брзо, али исто тако може се десити да чекате и више него што сте се надали.

Ето, то је укратко начин на који се постаје хранитељ, теоријски и законски. Путовање је предивно, али исто тако пуно изазова и преиспитивања. Ми смо срећни што смо изабрали баш овај пут, говоре Естера и Денис.

У информатору, који можете погледати на овом линку (www.хранитељствоцпс.гов.рс/латиница/поступак-заснивања хранитељства.хтм), налазе се све информације, које су вам потребне како бисте постали хранитељска породица, а исто тако и на сајту Центра за породични смештај и усвајање

 

bačkapalanka

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here