ХРТ има очајну гледаност – да нема утакмица, нитко га не би гледао

Поделите:

КОМЕРЦИЈАЛНА телевизија Нова ТВ у рујну је била знатно гледанија од ХРТ-а који се финанцира присилним убирањем ТВ пристојбе од грађана.
Нова ТВ је у популацији гледатеља старијих од четири године у рујну имала гледаност 24,14 посто. ХТВ1 је у том периоду гледало је 15,10 посто исте популације. Одмах иза њега је РТЛ који је у рујну у споменутој популацији гледало 14,19 посто.

ХТВ 2 има гледаност 7,02 посто, а Дома ТВ, која је такођер дио Нове ТВ, има гледаност 5,29 посто, док је РТЛ 2 је на 4,66 посто.

Збирно гледано, сва четири канала ХТВ-а имала су укупну гледаност 27,93 посто. Нова ТВ и Дома ТВ заједно су имале 29,43 посто.

РТЛ, РТЛ 2 и РТЛ Коцкица укупно су имали гледаност од 22,16 посто.

Дакле, у популацији особа старијих од четири године, дакле практички сви који гледају телевизију, ХРТ је лошији од Нове ТВ, али нешто бољи од РТЛ-а.

ХРТ гледају само они најстарији

Но у популацији особа од 18 до 49 година, која се сматра најрелевантнијом популацијом за маркетиншке сврхе, ствари су знатно горе по ХРТ.

Међу том популацијом Нова ТВ је у рујну имала 21,59 посто гледатеља, РТЛ је био на 16,82, а најјачи ХРТ-ов канал, ХТВ 1, био је на 9,32 посто. Међу споменутом популацијом боље котирају РТЛ 2 и Дома ТВ, које су биле нешто гледаније од ХТВ 2 који је имао 6,39 посто гледаности.

Укупно гледано, ХТВ-ова четири канала имала су гледаност 18,92 посто. Нова ТВ и Дома ТВ укупно су имале 28,28 посто, док су РТЛ, РТЛ 2 и РТЛ Коцкица имали укупну гледаност 27,03 посто.

По томе испада да ХТВ међу широком популацијом људи од 18 до 49 година гледа готово десет посто гледатеља мање него конкурентске комерцијалне телевизије, које грађани за разлику од ХРТ-а нису присиљени плаћати.

Да није утакмица, ХТВ не би гледао нитко

Што се тиче десет најгледанијих емисија у рујну у популацији старијих од четири године, најгледанији је био схоw “Суперталент” на Новој ТВ емитиран 24. 9. Њега је гледало 869.800 гледатеља.

Што се ХРТ-а тиче, у топ десет емисија налази се њих пет емитираних на ХТВ-у, али ваља нагласити да се у трима случајевима ради о утакмицама репрезентације.

Тако се на другом мјесту листе нашла квалификацијска утакмица Хрватске и Турске коју је 5. рујна гледало 748.828 људи.

Међу најгледанијим емисијама, на осмом и деветом мјесту, нашао се и квалификацијски оглед Хрватске и Косова емитиран 3. и 4. рујна. Подсјетимо, ријеч је о утакмици која је ради кише прекинута и настављена сљедећег дана.

ХТВ-ову статистику, дакле, увелике “пумпају” утакмице ногометне репрезентације које су се из неког разлога у посљедње вријеме почеле емитирати на Првом програму, иако је годинама Други програм ХТВ-а био намијењен спортским догађајима.

Од информативних емисија најгледанији је био Дневник Нове ТВ који је 19. рујна гледало 713.066 људи. На листи се нашао и ХТВ-ов Дневник у подне који је на петом мјесту најгледанијих емисија прошлог мјесеца.

Напомене о мјерењу

Сви подаци о гледаности ТВ програма добивени су електронским мјерењем гледаности на панелу телевизијских гледатеља који је национално репрезентативан. Ова мјерења свакодневно се обављају уз помоћ 1150 посебних мјерача гледаности (пеоплеметер) који су уграђени у укупно 810 кућанстава широм Хрватске. Свако кућанство пажљиво је изабрано како би представљало сва кућанства сличних карактеристика у цијелој држави.

Подаци о гледаности изражени су кроз:

• АМР (%) – Авераге Минуте Ратинг – означава просјечан број (или постотак %)
појединаца одређене циљне скупине који су гледали одређени канал, емисију или
одређени временски интервал.

• СХР – Схаре – означава просјечан удио у гледаности појединог канала, емисије, или временског интервала од одређене циљне скупине која у одређеном тренутку
гледа телевизију.

• АТВ – Авераге Тиме Виеwед – просјечан број минута конзумације ТВ садржаја по
појединцу из одабране циљне скупине (у просјек улазе и они појединци из циљне
скупине који нису гледали телевизију).

Гледаност Програма Рујан 2017. бy Индеx.хр он Сцрибд

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here