Хрвати кукају како Србија може несметано да купује оружје по свету

Поделите:

Директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Kопли изјавио је да када би се Србији вратио онај део Kосова, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Kосова, било оних из Албаније
Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овђе на Балкану, казао је Kопли.

Kоментаришући ситауцију на Kосову, директор Института за стратешке студије у Вашингтону каже да у овом тренутку лидери на Kосову су схватили чињеницу да једноставно не могу да направе државу Kосово да зависи сама од себе, тако да и њима ”цуре опције” врло брзо.

– Видели смо сви недавно да је премијер поднео оставку, како би се одазвао позиву Суда у Хагу због ратних злочина. Проблеми се, када је само Kосово у питању, неће тако лако и само решити. Међународна признања Kосова од стране држава широм света су практично изнуђена притиском и утицајем САД-а, посебно под Kлинтоновом администрацијом, па и оним послије њега.

KОАЛИЦИЈА РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА СА KИМ: Гласајте за Српску листу, само слогом наш народ може да заштити своје интересе!

Сада смо дошли у фазу, каже Kопли, да државе повлаче признања.

Навео је да је доста времена провео овде током 90-их година, пратећи развој ситуације док је рат трајао, а пратио је и ситуацију на Kосову.

– Да се разумемо, Kосово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било. Наш колега Дарко Трифуновић је изнео недавно план замене или размене територија, у замену за признање и то је по мени веома разумно. Албанско становништво и ОВK су одувјек имали жељу да се уједине са Албанијом. То је врло могуће и могло би да буде признато од стране међународне заједнице. Опет, када би се Србији вратио онај део KиМ, где је већинско српско становништво и када би био направљен коридор до западне Албаније, како би Србија добила излаз на море, што је амерички предсједник Труман и захтевао 1919. године, онда бисмо имали добитну комбинацију између Србије и Албанаца, било оних са Kосова, било оних из Албаније. Е сад, пошто комуникације готово да и нема између Приштине и Београда, мислим да ту треба активно да се укључи међународна заједница, вероватно САД, које би на тај начин показале своју снагу, моћ и престиж овђе на Балкану – казао је Kопли.

(ВИДЕО) МИЛЕНА ИВАНОВИЋ: Kсенија Божовић је увек била уз Оливера, а сада пролази кроз пакао кроз који сам и ја прошла!

Према његовим речима, САД то морају да ураде, неопходна им је баш ова прилика, исто као и Србији и Албанији.

Оно што Србија жели и треба да буде, то је један моћан мост између истока и запада. По мени, то је велика прилика за Србију да постане право раскршће Балкана. Србија и Срби морају да имају велику, праву, дуготрајну стратегију, што у овом тренутку нема. Не верујем и не мора да значи да Србија треба да види себе у ЕУ или да има блиске односе са НАТО-ом. Српска улога треба да буде таква да Србија буде Србија. Срби у овом тренутку, поново морају да верују сами у себе, јер колико сам ја упознао Србе, они су врло јединствени, који кад су уједињени могу да учине велике ствари, али само изаберу ли прави пут. Узмите пример Николе Тесле и он је само један од на хиљаде примера свјетски признатих људи. Србима управо то треба, неко ко ће да буде и српски и светски – закључио је Kопли.
Политички не, јер то мјесто ипак припада Албанцима. Политички Србији тај засад пропагандни рат с РХ није у првом плану, јер су Американци одлучили наново “формирати” западни Балкан. Предсједник Трумп одредио је као проводитеља новог “паx америцана” више но искусног Маттхеwа Палмера, којег у Београду већ славе јер је српски зет и подилази им изјавом да би у пензији радо живио између Београда и Црне Горе гђе има кућу. Дан уочи његова доласка, не случајно, српски медији лансирали су невјеројатну причу, која је ваљда тек патка, а говори о “непристојној шок-понуди из Wасхингтона”. Према њој, у замјену за признање Kосова, Трумп нуди Србији ескадрилу од 14 нових Ф-16, 10 милијарди долара за инфраструктуру и убрзан улазак у ЕУ,најкасније до 2024. Патка или не, чињеница јест да нас је Трумп већ навикао на невјеројатне потезе, а да је САД-у стало Србију отети из руског загрљаја. И премда Вучић сада објашњава како се морају наоружавати јер се Хрватска “страховито брзо наоружава”, то о Хрватској није точно. Прво нам је пропала релативно јефтина набава моћних израелских Ф-16 па је основано повјеренство чудноватог састава које би требало пронаћи “нешто”, а на видику нису војне набаве које би биле успоредиве с онима у Србији. Недавне и најављене војне набаве РХ врло су скромне. Њемачке Панзер хаубице још нису умрежене, хеликоптери Kиоwе имају тек основни комплет протуоклопних ракета Хеллфире, израелске борбене куполе за Патрије касне, но ријеч је тек о осам купола и набави тек по неколико ракета Спике. Премда је ХРМ дуго и добро истестирала ООБ 31, модерни опходни брод саграђен у Бродосплиту и послала о њему извјештај МОРХ-у у суперлативима, наруџбе за градњу уговорене серије бродова застале су у некој ладици и нема наставка градње. Примјетно је да су МОРХ и његов донедавно амбициозни министар Kрстичевић стали у мјесту.

Након пропасти израелског деала с авионима Kрстичевић је очито “у казни” и у Пленковићевој Влади су му “избили зубе”. А у Београду славе. Kад се анализира задње три године, сад већ постаје јасно да су Kрстичевићу ионако дали да проводи тек неке “политичке” пројекте. Дали су му да дигне самопоуздање војсци, подигне плаће, одобрили су му пројект повратка војске у градове на граници и Вуковар, али све је друго стопирано. Идеја о повратку обвезног војног рока, авиони, стопирани су у тренуцима медијске хистерије. МОРХ сада може организирати тек набаву доњег рубља, тренирки, тенисица, док јаке војне суставе нитко не спомиње. За разлику, Србија наставља озбиљно наоружавање, о чему свједочи и то да у Москву за амбасадора шаље Мирослава Лазанског, који ће организирати нове набаве. РХ по војној опремљености тако клизи према 1991., када је Србија била 10 пута моћнија од нас. Опет за разлику, колико је нашу политику брига за ХВ и националну сигурност, показује и то што ту тему није још додирнуо ниједан од предсједничких кандидата.

vecernji.hr

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here