ХРВАТИ МАСОВНО БАЦАЛИ ЈЕЛKЕ ДА НЕKО НЕ БИ ПОМИСЛИО ДА СУ СРБИ!

Поделите:

Нажалост, и данас се говори о томе како се бор мора макнути, јер ‘ми не славимо српски Божић’

Јуче је био 6. јануар, у “правих” Хрвата католика познат као дан кад се обавезно уклања божићна јелка да не би неко помислио да славе “српски Божић”, пише Индеx.хр.

Због тога је данас Kарловац био затрпан одбаченим јелкама, а скупљали су их радници Зеленила. Прикупљени одбачени борови претвориће се у компост.

“Многи данас виде своје суседе како носе бор (божићно дрвце) и бацају га у смеће. И док идете градом видите да је то пракса код већине становника у граду. Стотине борова је бачено на улицама града. Зар су хрватски католици толико искомплексирани да то раде само да би показали анимозитет према Србима и празнику Божића по јулијанском календару? Чини се да јесу! Та слика пуно говори о нашим вјерницима и духу Божића којег су славили”, писала је на својим страницама Жупа светог Јосипа са сплитског Мертојака још 2011. године.

“Нажалост, и данас се говори о томе како се бор мора макнути, јер ‘ми не славимо српски Божић’. И не дај Боже да имате бор и да светле лампице на православни Божић… смак света, јер није ‘наш’ Божић. То је тако жалосно и ништа друго доли израз најниже врсте верске нетрпељивости”, додали су.

Осам година касније иста слика на улицама Хрватске. Иако из Цркве поручују да бор не морате мицати до краја јануара.

“И данас можете у неким црквама приметити и остављање божићних украса све до празника Свијећнице. Управо тако је у Пољској – породице држе бор све до 2. месеца. Не заборавимо, они су исте вероисповијести као и ми. Стога поштујмо своју веру и верске обичаје и не мењајмо их да би напакостили другима или показали своју различитост и искључивост”, поручили су из Жупе светог Јосипа.

Додајмо томе да и у Ватикану велики бор и јаслице стоје током целог јануара, пише Индеx.хр.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here