Хрвати нам изручују хулигана с дроном?

Поделите:

Судија Дубровачког суда Перо Милоглав, ексклузивно за „Новости“, потврдио одлуку својих колега у случају Албанца Исмаила Морине. Чека се коначна одлука Врховног суда у Загребу

АЛБАНСКИ хулиган Исмаил Морина (35), који је пре три године дроном прекинуо утакмицу фудбалских репрезентација Србије и Албаније у Београду, могао би ускоро да буде изручен нашој земљи. Решење о изручењу донео је суд у Дубровнику, а како је „Новостима“ потврђено, сада је на потезу Врховни суд у Загребу.

– Жупанијски суд у Дубровнику установио је да постоје сви предуслови за изручење Исмаила Морине Србији и сву потребну документацију послали смо Врховном суду у Загреб који ће да донесе коначно решење – каже за „Новости“ судија Перо Милоглав из дубровачког суда.

У случају Морина упућена је жалба о којој ће одлучивати Врховни суд Хрватске. Милоглав нам каже да сада постоји неколико решења, између осталог да Врховни суд одбије решење које је донео суд у Дубровнику и цео предмет поново врати на разматрање.

– Међутим, ако Врховни суд потврди наш став, онда ће моћи да крене процедура изручења Исмаила Морине Србији, што је и затражено. Коначну одлуку донеће министар правосуђа Давор Бошњаковић – појашњава Милоглав.

У међувремену, вест о изручењу Морине српским правосудним властима изазвала је револт породице овог хулигана, али и албанских званичника. Према незваничним информацијама, албански премијер Еди Рама „користи све дипломатске канале да одврати Хрвате од изручења Морине“. Фудбалски савез Албаније такође је затражио да се у цео случај „умеша први човек владе у Тирани“ и апеловао на власт да „интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Морине Србији“. Огласили су се и албански навијачи који су најавили протест подршке „Балисти“, како га зову у Албанији.

Овај Албанац постао је „звезда“ међу својим земљацима када је направио незабележен инцидент у октобру 2014. године, када су фудбалери Србије и Албаније играли квалификациону утакмицу за првенство Европе на стадиону Партизана. Морина је даљинским управљачем, како је утврђено, успео да изнад стадиона пошаље дрон са заставом на којој је приказана мапа велике Албаније.

Стефан Митровић први је скинуо спорну заставу са дрона Фото: Н. Скендерија

Када је наш играч Стефан Митровић покушао да је уклони, притрчала су му двојица албанских репрезентативаца и покушали да је отму. Уследило су чарке међу фудбалерима, а на терен је утрчало и неколико навијача. Био је то увод у прекид меча…

За Морином је тада расписана потерница, по којој је пре нешто више од месец и по и ухапшен у Хрватској. Министарство правде Србије је затражило његово изручење како би се окончало суђење против њега. Наиме, пред Вишим судом у Београду против Морине се, у његовом одсуству, води поступак за кривично дело изазивања националне, расне, верске мржње и нетрпељивости. Он може да буде осуђен на три године, колика је запрећена казна у овим случајевима.

ХАПШЕН У ТИРАНИ И ЂЕНОВИ

ИСМАИЛ Морина је због нелегалног поседовања оружја ухапшен 2015. у Тирани. Код њега је тада било пронађено и 30 карата за квалификациону утакмицу између Србије и Албаније у албанском граду Елбасану. Незванично, њему је током рутинске контроле возила којим је управљао нађен пиштољ без дозволе, а он се правдао да га носи ради самоодбране.

Осим наоружања, овом хулигану је, очигледно, неизоставни „лични пртљаг“ и дрон. Морину је у априлу ове године привела италијанска полиција у близини Ђенове такође током рутинске контроле. Карабињери су му тада пронашли дрон који је користио на недозвољеној локацији. Због тога је добио прекршајну пријаву и наводно, после сазнања да је већ хапшен и да има досије, протеран је са Апенинског полуострва.

ПРИТИСЦИ НА СУДИЈЕ

„НОВОСТИ“ су у разговору са једним судијом у Хрватској сазнале да је било притисака са више страна, између осталог и брата Морине, који је претио.

– То је недопустиво, а све оно што је поручио његов брат не желимо да коментаришемо. Поготово претње којима треба да се баве друге институције – поручују из Дубровника.

Како сазнајемо, судије нису желеле ни да чују да се у доношењу одлуке руководе било чиме што нема везе са законима.

Милоглав каже да је Жупанијски суд у Дубровнику установио да постоје сви предуслови за изручење, Фото Дубровачки вијесник

ЧЕКАЊЕ

КОЛИКО ће времена бити потребно судијама из Загреба да донесу коначну одлуку о жалби засад се не зна.

– Могуће да ће то ићи брзо, али како је лето, није искључено да ће се мало причекати – сагласне су дубровачке судије.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here