ХРВАТИ НАС ТРУЈУ: Сава пуна антибиотика и фармацеутског отпада

Поделите:

Хрватски Институт “Руђер Бошковић” саопштио је да је у реци Сави измерена 100 пута већа количина антибиотика од дозвољене, што је опасно по здравље људи у Србији

Стручњаци Института признали су да је Сава у Хрватској и Србији највише загађена медицинским отпадом хрватске фармацеутске индустрије. Међутим, како потврђују, део токсина долази и из канализације кроз коју пролазе остаци људске и животињске хране пуне антибиотика.

– У реку Саву у Србији и Хрватској испуштају се велике количине антибиотика, што директно утиче на страховит пораст бактерија у реци. Узорци отпадних вода насталих радом фармацеутске индустрије показали су 100 пута већу присутност антибиотика него у претходним годинама. Дозвољена количина је свега четири микрограма антибиотика по литру воде – навели су у Институту “Руђер Бошковић”.

Стручњаци у Србији кажу да је веома опасно да тај проблем ескалира и да надлежни морају да предузму кораке како би се реке додатно пречистиле.

Министар заштите животне средине Горан Триван истиче да знатно повећана концентрација антибиотика коју су Хрвати измерили у Сави може представљати опасност и за Србију.

– Ми смо, не само сада, него и претходних година налазили трагове антибиотика, то сами продукујемо и избацујемо у отпадне воде. То је питање и за лекаре и пољопривреду. Сава је само последица, а треба да се запитамо колико и како користимо антибиотике у медицини, колико их користимо у производњи хране, у гајењу стоке – рекао је Триван.

Уништава имунитет

Професор екологије Божо Далмација каже да путем воде уносимо велике количине антибиотика, што је канцерогено и опасна по здравље.

– То што се појављује у реци јесу остаци антибиотика које називамо ксенобиотици. Они су у Саву доспели из урина и фекалија људи који пију антибиотике и друге лекове, али и преко хране такође пуне антибиотицима. Како свакодневно пијемо такву воду, или једемо, на пример, поврће које се наводњава том водом, токсини се таложе, а проблем може да се јави тек после неколико година. Изузетно су токсични, а изазивају и мутације гена што може да изазове озбиљне и неизлечиве болести – сматра Далмација.

Већа контрола воде

Он тврди и да наша Агенција за заштиту животне средине мора чешће да контролише биолошку и токсиколошку исправност воде за пиће и да набави најмодерније апарате за пречишћавање воде.

– Неопходно је да сви надлежни схвате колико је ово опасно и да се предузме све што је могуће да се заштити здравље људи. Вода за пиће мора се пречишћавати најсавременијим машинама, што се највише у Београду и ради, али у осталим деловима Србије је проблем знатно већи јер нема довољно средстава за то – упозорава Далмација.

Инфектолог професор др Жарко Ранковић напомиње да ако пијемо воду препуну антибиотика и токсичних једињења, можемо постати имуни на те медикаменте, што је изузетно лоше јер се њима лече озбиљне бактеријске инфекције.

– Када у организам унесете овако загађену воду, нећете осетити уобичајене симптоме тровања попут дијареје, повраћања или болова у стомаку. Цео организам слаби и брже га нападају инфекције и хроничне болести. Вода мора да се добро прочисти и само таква користи у исхрани и наводњавању – објашњава др Ранковић.

У Агенцији за заштиту животне средине кажу да се национални мониторинг за испитивање загађености река, који је Влада Србије усвојила, обавља једном недељно.

– Наредна провера што се Саве тиче биће обављена данас или у понедељак, када ће бити спроведено и ново мерење на овој реци. Тренутно стање воде за пиће сасвим је задовољавајуће – објашњавају у Агенцији.

 

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here