Хрвати о наводној Вучићевој специјалној операцији

Поделите:

Србија је на дипломатску дужност у велепосланству у Босни и Херцеговини поткрај рујна послала бившег обавјештајца који је осумњичен да је организирао напад на садашњег македонског премијера Зорана Заева у вријеме док је био челник опорбе, објавио је у четвртак сарајевски портал Журнал близак сигурносним агенцијама у БиХ.

Позивајући се на те службе Журнал наводи како је Горан Живаљевић, бивши замјеник равнатеља обавјештајне службе Србије (БИА), постављен на дужност савјетника у србијанском велепосланству Сарајеву, а он је наводно тек један од најмање десет оперативаца БИА-е посланих у БиХ уочи избора заказаних за 7. листопада.

За новог велепосланика Србије у БиХ раније је именован Александар Ђорђевић, бивши равнатељ БИА-е који је ту дужност обнашао у вријеме сукоба у Македонији између присташа тада владајућег ВМРО и социјалиста Зорана Заева.

У травњу 2017. присташе ВМРО у згради македонског парламента у Скопљу физички су напали и озлиједили Заева а у вријеме тог напада у згради је био и Живаљевић.

Он је и потврдио како је био у Собрању у вријеме сукоба но правдао се појашњењем како је то учинио по службеној дужности односно како би провјерио има ли међу онима који су изазвали изгреде држављана Србије.

Македонска протуобавјештајна служба УМK Живаљевића је пратила и снимила телефонске разговоре које је обављао те га је оквалифицирала као особу која је активно радила на промовирању проруске политике и настојањима да се спријечи улазак Македоније у НАТО.

Након што је избио скандал Живаљевић је из велепосланства Србије у Скопљу враћен у Београд, а сада је добио ангажман у Сарајеву.

Уз Живаљевића и његовог бившег равнатеља Ђорђевића србијанска дипломатска мисија у БиХ појачана је Гораном Драговићем који је на дужности полицијског часника за везу.

Драговић је до српња ове године био заповједник жандармерије, елитних полицијских снага Србије.

Журнал тврди како је у протеклим данима у БиХ ушло још најмање седам србијанских обавјештајаца који су се распоредили у већим градовима на територију Републике Српске с изравном задаћом да надзиру тијек предстојећих избора.

Јутарњи.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here