Хрвати: Одлуком Хага имамо право на 43,5 милијарди евра одштете од Србије! Шта се чека?

Поделите:

Нажалост, Влада шутњом и медијском блокадом сакрива ту чињеницу пред властитим народом. Не жели блокирати преговоре ЕУ са Србијом док се не ријеши питање ратне одштете, а мисао о бољој Хрватској оставља само као сан сваког поштеног хрватског грађана.

ХВР Чувари Домовине одлично су примјетили шутњу око наплате ратне одштете од Србије за коју, однедавно, имамо и законску основу. Зашто се ово питање не покреће и тко је “кочничар” реализације добивања ратне одштете, прочитајте у наставку који доноси Портал дневних новости:

“Хрватска од Србије може наплатити штету. За такве захтјеве постоји чак и правни оквир. Ријеч је о Споразуму о нормализацији односа између Републике Хрватске и Савезне републике Југославије, који је потписан 23. коловоза 1996. Према чланку 7. тог Споразума, двије су се државе обвезале у року од 30 дана основати заједничко повјеренство са по три представника и склопити споразум о накнади за сву уништену, оштећену и несталу имовину“.

Зборио је тако у студеном 2012. године, тадашњи међународни тајник ХДЗ-а и данашњи министар вањских послова господин Давор Стиер док је као дио опорбе доказивао нашу жалосну хрватску свакодневицу, „улизивања и подилажења“ бирачима.

Подсјетимо се да СР Њемачка и данас отплаћује ратну одштету Државама против којих је ратовала и на које је извршила агресију. Подсјетимо се да и данас плаћа мировине и накнаде људима који су били заточени у логорима и који су преживјели страдавања од Њемачких војника.

У међувремену, Хрватска тужба за геноцид на Хаашком суду, иако одбачена по питању геноцида дала је јасну дефиницију да Србија треба исплатити ратну одштету потврђујући изријеком:

– да је Република Хрватска била нападнута на свом територију

– да је на Републику Хрватску извршена агресија од стране ЈНА и српских снага

Давор Стиер, нажалост данас као министар вањских послова чија би функција у Држави морала бити и покретање тог питања, нагло губи памћење по питању наплате ратне одштете од Србије, али и оно пуно битније, занемарује добробит свог хрватског народа и РХ у цјелини слушајући наредбе својих еуропских „вазала“.

Што су праве чињенице?

Република Хрватска је у Домовинском рату 1991–1995. године, претрпјела велике људске губитке, страдања бранитеља и становништва те огромне материјалне штете, а што је битно обиљежило њен господарски и социјални развој у протекла два десетљећа. Министарство рада и социјалне скрби те Државна ревизија за попис и процјену ратне штете, 2006. године, направили су опсежан документ са точним израчуном почињене изравне материјалне штете за уништену имовину као и нематеријалне штете, а која се односи на жртве и страдалнике рата те бранитеље по разним основама.

Израчуном је утврђено да почињена изравна ратна штета у Хрватској у раздобљу 1990–1999. године износи 236.431.568.000 куна или да олакшамо успоредбу, око 32 милијарде еура, док су укупни издаци за жртве и страдалнике рата те бранитеље по разним основама били већи од 36 милијарди куна, са годишњом тенденцијом раста од 4,578 милијарди, чиме се у 2017. години дуг неизравне штете попео на преко 82 милијарде куна или око 11 милијарди еура.

И док пројугославенске удруге уз идеолошке партнере у СДП-у и СДСС-у оспоравају ту наплату, док разни хрватски дужносници као што су академик Жељко Реинер, бивши министар вањских послова Миро Kовач избјегавају ту тему, хрватски народ вољом својих владара и на штету властитог господарског и економског бољитка враћа побуњеним Србима станове, мировине и низ других права за која су били закинути док су своје пушке имали окренуте према хрватској опстојности, стварајући илузију коју српски побуњеници дебело наплаћују… „да је хрватски народ био агресори у обрани своје властите земље“.

Значајно је у том контексту споменути и састанак бранитељских удруга са министром правосуђа Антом Шпрљом, 2016. године у Министарству хрватских бранитеља, гђе је једна од точака захтјева при отварању поглавља 23. и 24., била и наплата ратне одштете од стране Србије, а која је на необјашњив начин у преписци нестала из точака захтјева.

Што би наплата ратне одштете од Србије значила за хрватску будућност?

Недавно је споменуто да је вањски дуг РХ 47,2 милијарде еура и узмемо ли у обзир да је укупни зброј ратне штете око 43,5 милијарде еура, није тешко закључити да би се од Хрватске створила земља будућности и благостања за хрватску ђецу и хрватски народ за што су се бранитељи борили и гинули. Мировине хрватских страдалника више не би биле терет и трошак Државног прорачуна РХ, већ би трошак за исте сносили они због чије је агресије и дошло до страдавања и умировљења ђела хрватских грађана који су бранили свој дом .

Нажалост, Влада шутњом и медијском блокадом сакрива ту чињеницу пред властитим народом. Не жели блокирати преговоре ЕУ са Србијом док се не ријеши питање ратне одштете, а мисао о бољој Хрватској оставља само као сан сваког поштеног хрватског грађана. Kолико год се ми надали бољим временима, нашу Владу брине једино мишљење и задња ријеч коју имају еуропски бирократи и „пријатељи“ срби који им осигуравају стабилну власт.

Народу којег гази и уништава властита Влада, за бољитак и просперитет наше ђеце и хрватске опстојности остаје само јединство и свијест исказана у Домовинском рату, како би референдумом стали у обрану својих националних интереса и рекли „НЕ“ уласку Република Србије у ЕУ, све док се не договори исплата ратне одштете настала агресијом од стране ЈНА и српске војске.”

Аутори и потписници у име

ХВР ЧУВАРИ ДОМОВИНЕ:

Марио Макс Славичек
Ренато Шељ
Гуидо Хорник

 

Дневно.хр

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here