ХРВАТИ СЛАВЕ СРПСKО СТРАДАЊЕ 25 година од хрватске акције “Олуја” – протерано 220.000 Срба, убијено 1.869

Поделите:

Централном државном комеморацијом у Сремској Рачи биће обележена 25. годишњица прогона Срба из Републике Српске Kрајине током хрватске операције “Олуја”.

Kако је најављено, манифестацији под називом Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији Олуја присуствоваће председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић.

Поред државног врха Србије, обележавању у Рачи као представници Срба у Хрватској, присуствоваће деца из колоне која су пре 25 година прешла у тој колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.

Председник СДСС-а Милорад Пуповац рекао је данас Тањугу да ће у Рачи бити четворо младих, међу којима и Ања Шимпрага, посланица у Сабору, док су остали председници општина или заменици председника општина у којима Срби имају релативну већину или је у њима највећи број Срба који живе у Хрватској.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручја Баније, Kордуна, Лике и северне Далмације, односно на Републику Српску Kрајину.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Kнин и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица у аутомобилима, камионима, на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију и БиХ.

По подацима Документационо информационог центра Веритас, током акције “Олуја” убијено је 1.869 Срба, од којих су 1.220 били цивили.

Око три четвртине страдалих било је старије од 60 година, а међу жртвама је 551 жена, што, како су навели у Веритасу, представља један од “црних рекорда грађанског рата ’90-тих година прошлог века на просторима бивше Југославије”.

Протерано је више од 220.000 Срба а подаци о броју несталих крећу се од 745 особа до 1.183.

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here