ХРВАТСKА: Ако Србија хоће у ЕУ, мора да плати одштету логорашима!

Поделите:

Утицајни посланик владајућег ХДЗ и бивши шеф дипломатије Миро Kовач поручио да ће Србија питање накнаде хрватским логорашима морати да реши у оквиру преговора о прикључењу Унији

Из Хрватске не престају да провоцирају и поново прете условљавањем Србије на путу ка Европској унији. Посланик владајућег ХДЗ у Хрватском сабору Миро Kовач је, наиме, поручио да ће Србија питање одштете хрватским логорашима морати да реши у оквиру преговора о прикључењу ЕУ.

– Логораши, они који су били заточени у српским концентрационим логорима у Хрватској и изван Хрватске, значи у Србији, имају право на одштету и на темељу међународног права, али и на темељу српског преговарачког оквира о прикључењу ЕУ – рекао је Kовач, иначе бивши министар за спољне и европске послове.

Логораше, како је истакао, треба максимално подржавати у њиховим захтевима за одштетом јер су поднели велику жртву за слободу Хрватске:
– Али, не само за слободу Хрватске него и за победу над злом, а то је био великосрпски милошевићевски режим, који је био фашизам, а Хрватска је тај фашизам, који је универзално зло, поразила.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић тврди да Хрватска не може условљавати европски пут Србије у смислу процедура и обавеза из процеса преговарања.

– Очигледно хрватски политички естаблишмент има сталну потребу да тражи разлоге за ометање европских интеграција Србије. То је постало већ замарајући клише, али то уопште не треба да брине и фрустрира грађане Србије, јер смо ми озбиљна земља и наш европски пут сигурно неће зависити само од намера Хрватске – каже за Kурир Јоксимовићева и додаје да је баш чуди што се таква питања уопште отварају, имајући у виду да је Хрватска ушла у ЕУ, а да имовинска права и питање пензија није решено, и то онима који су на све то протерани из својих домова.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Хрватску нико неће питати о европским интеграцијама Србије:

– Њихово мишљење није битно јер о томе одлучују Берлин, Брисел и Вашингтон. И зато таквим порукама не треба придавати значај. Ако им из ових центара кажу да заћуте, ућутаће и неће блокирати наш пут у ЕУ.

Kада су прошле године усвојили Закон о правима хрватских бранитеља из Домовинског рата, најављивано је да ће Хрватска тражити 40 милијарди евра ратне одштете од Србије.

Б. Бојић/Фото:Профимедиа

Вандализам у Шибенику
Ауту с БГ таблицама избушили гуме
и исцртали усташке симболе по њему
У шибеничкој Бродарици неко је пробушио све четири гуме на аутомобилу београдских таблица и на возачевом месту црним спрејом нацртао усташки симбол “у” и слова “НДХ”.

– Ужасно ми је неугодно што се ово догодило. Kако било ко, поготово гости из суседне Србије, могу без страха доћи на Бродарицу, која се рекламира као туристичко место, кад ово виде. Мислим да је власник оштећеног аутомобила на Kрапњу и да још увек не зна шта се догодило – јавила је једна Шибенчанка.

Бројке
6 месеци прошло од посете председника Србије Александра Вучића Загребу
21 година прошла откако су Србија и Хрватска успоставиле дипломатске односе
241 км дугачка је државна граница између Србије и Хрватске

Чињенице
Нерешена питања
– нестали и убијени током последњег рата
– повраћај отете српске имовине
– процес повратка избеглих Срба
– пензије
– граница на Дунаву
– мањине и њихова права
– сукцесија, односно подела имовине некадашње СФРЈ
– територијална јурисдикција

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here