“Хрватска да се јасно одреди према НАЦИЗМУ И ФАШИЗМУ”

Поделите:

Посланици ИДС Ђовани Спонза и Тулио Деметлика позвали су данас на јасно одређивање Хрватске према нацизму и фашизму по узору на развијена друштва и уређене државе, поручивши да реакција државне власти мора бити „одлучна и бескомпромисна јер се у супротном отвара простор за ревизију о карактеру НДХ”.

Спонза је на конференцији за новинаре рекао да је прошле седмице Хрватска добила неколико оштрих лекција – две од међународне заједнице, а једну од Заштитника грађана у њеном, како је навео, храбром и свеобухватном извештају у којем истиче одговорност државних институција које игноришу величање усташтва у Хрватској, а на које се одбија примерено реаговати”, рекао је Спонза на конференцији за новинаре у Хрватском сабору

– Представници државне власти нису рекли ни слова о том извештају. То се може објаснити додворавањем екстремним групама – рекао је и додао да се последњих година штампају књиге, организују трибине, објављују чланци, снимају документарни филмови емитују ТВ емисије у којима се негира или умањује злочиначки карактер НДХ.

„На све то, осим Заштитнице грађана, ни једна државна институција није реаговала. Они који не осуђују такво понашање прећутно га одобравају, казао је Спонза, пренела је ХИНА.

Другу лекцију је, казао је, Хватској дала аустријска влада, која је законском изменом проширила листу забрањених симбола и на њу уврстила и усташке симболе.

Спонза сматра да је Хрватска у озбиљном друштвеном проблему који захтева одлучан одговор државе па и путем кривично правних санкција.

– „Ситуација сваки дан измиче контроли, а граница толерисања усташтва се свакодневно помера и шири на уштрб историјских чињеница – рекао је Спонза.

Kао посебно забрињавајуће је истакао то што је последње истраживање политичке писмености у завршним разредима средњих школа показала да пола испитаних није сигурна да ли је НДХ била фашистичка творевина.

„ИДС је у октобру 2017. у саборску процедуру упутио предлог закона којим би се, по узору на развијене европске земље, забранило и прописно кажњавало пропагирање нацистичког, фашистичког, а тиме и усташког режима те свих таквих симбола и парола”, подсетио је Деметлика, замерајући председнику Сабора што тај предлог није ставио на дневни ред.

Уверен је, каже, како се ради о чистој манипулацији којом ХДЗ покушава да избегне расправу о тој теми.

„Тражимо да се тај предлог одмах стави на дневни ред и да се угледамо на земље с нултом стопом толеранције на фашизам”, поручио је Деметлика.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here