“Hrvatska da se jasno odredi prema NACIZMU I FAŠIZMU”

Podelite:

Poslanici IDS Đovani Sponza i Tulio Demetlika pozvali su danas na jasno određivanje Hrvatske prema nacizmu i fašizmu po uzoru na razvijena društva i uređene države, poručivši da reakcija državne vlasti mora biti „odlučna i beskompromisna jer se u suprotnom otvara prostor za reviziju o karakteru NDH”.

Sponza je na konferenciji za novinare rekao da je prošle sedmice Hrvatska dobila nekoliko oštrih lekcija – dve od međunarodne zajednice, a jednu od Zaštitnika građana u njenom, kako je naveo, hrabrom i sveobuhvatnom izveštaju u kojem ističe odgovornost državnih institucija koje ignorišu veličanje ustaštva u Hrvatskoj, a na koje se odbija primereno reagovati”, rekao je Sponza na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

– Predstavnici državne vlasti nisu rekli ni slova o tom izveštaju. To se može objasniti dodvoravanjem ekstremnim grupama – rekao je i dodao da se poslednjih godina štampaju knjige, organizuju tribine, objavljuju članci, snimaju dokumentarni filmovi emituju TV emisije u kojima se negira ili umanjuje zločinački karakter NDH.

„Na sve to, osim Zaštitnice građana, ni jedna državna institucija nije reagovala. Oni koji ne osuđuju takvo ponašanje prećutno ga odobravaju, kazao je Sponza, prenela je HINA.

Drugu lekciju je, kazao je, Hvatskoj dala austrijska vlada, koja je zakonskom izmenom proširila listu zabranjenih simbola i na nju uvrstila i ustaške simbole.

Sponza smatra da je Hrvatska u ozbiljnom društvenom problemu koji zahteva odlučan odgovor države pa i putem krivično pravnih sankcija.

– „Situacija svaki dan izmiče kontroli, a granica tolerisanja ustaštva se svakodnevno pomera i širi na uštrb istorijskih činjenica – rekao je Sponza.

Kao posebno zabrinjavajuće je istakao to što je poslednje istraživanje političke pismenosti u završnim razredima srednjih škola pokazala da pola ispitanih nije sigurna da li je NDH bila fašistička tvorevina.

„IDS je u oktobru 2017. u saborsku proceduru uputio predlog zakona kojim bi se, po uzoru na razvijene evropske zemlje, zabranilo i propisno kažnjavalo propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te svih takvih simbola i parola”, podsetio je Demetlika, zamerajući predsedniku Sabora što taj predlog nije stavio na dnevni red.

Uveren je, kaže, kako se radi o čistoj manipulaciji kojom HDZ pokušava da izbegne raspravu o toj temi.

„Tražimo da se taj predlog odmah stavi na dnevni red i da se ugledamo na zemlje s nultom stopom tolerancije na fašizam”, poručio je Demetlika.

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here