ХРВАТСKА ГРАДИ ВЕЛИKИ ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР ЗА МИГРАНТЕ!

Поделите:

Сада је сасвим извјесно: Влада Републике Хрватске планира недалеко од Петриње, у мјесту Мала Горица, на простору некадашњег прогнаничког насеља изградити прихватилиште за тражитеље азила.

Наиме, још у српњу Самостални сектор МУП-а за сцхенгенску координацију и фондове ЕУ донио је одлуку о дођели финанцијских средстава за проведбу пројекта ‘Успостава инфраструктуре и јачање капацитета Прихватилишта за тражитеље азила у Малој Горици у оквиру Фонда за азил, миграцију и интеграцију’.

Иако је према тој одлуци већ усред љета одлучено да ће се поред Петриње градити велики прихватни центар за мигранте, те је одлучено да ће се за ту намјену утрошити четири милијуна еура, три из ЕУ фондова, један из државног прорачуна, становници Петриње, а још мање насеља Мала Горица још увијек не знају ништа, осим гласина како долазе мигранти.

Иван из Мале Горице, један од ријетких који су хтјели јавно говорити о тој теми, каже како се у селу већ мјесецима прича да долазе мигранти.

– Нас нитко ниш’ ни питал. Нећу рећи да се бојим, али није нам свеједно. Посебице када чујем да ће у насељу бити мјеста за више од 1500 људи. Тко зна тко ће нам ускоро бити сусједи. Бит ће их више него нас у селу – каже Иван, одбијајући сликање за новине.

На сједницама Градског вијећа Петриње о мигрантима у Малој Горици се прича дуго, али конкретно није ништа одговорено долазе ли мигранти, под којим увјетима и уз чији благослов, а на оптужбе како доводи мигранте у Петрињу мимо воље грађана, петрињски градоначелник Даринко Думбовић одговорио је тужбама, тврдећи да одлуке не доноси он него Влада и да није био ни укључен у њено доношење нити информиран о томе те да нема особне користи од тога.

О мигрантима и изградњи азила у Малој Горици препуцавају се и странке у Петрињи. На тисковној конференцији крајем челници градске организације Реформиста тврде како је кључни проблем изостанак комуникације државних власти с локалном самоуправом о овој теми, што је резултирало бројним недоумицама и низом неодговорених питања.

У недостатку праводобних, адекватних информација, грађани одговорном сматрају локалну извршну власт, иако је ријеч о одлукама које су се очито доносиле на вишој разини, без знања локалне разине, тврде реформисти.

За разлику од њих, челници петрињског МОСТ-а тврде како је из доступних докумената и информација јасно „да је градоначелник Думбовић знао за одлуку МУП-а и пропустио о томе извијестити петрињску јавност“.

– Тражимо одговор на питање тко је дао сугласност локалне заједнице за овај пројект, а питамо се и хоће ли градоначелник допустити издавање грађевинске дозволе за насеље за мигранте у Малој Горици мимо воље грађана Петриње, упитао је Милан Бригљевић из МОСТ-а.

Додаје како захваљујући шутњи градоначелника и нетранспарентности у доношењу одлука о мигрантима те обманама којима су изложени, Петрињци имају право бити забринути и с правом се питају што су им државне и градске власти још затајиле.

– Питамо тко су људи који ће бити смјештени у нашем сусједству, како су замишљени сустави за прихват и интеграцију тих људи, њихово запошљавање, школовање, здравствену скрб. Бојим се да разраде сустава за интеграцију уопће нема, те да нетко планира Петрињце превести жедне преко воде, рекао је Милан Бригљевић. Закључује како не зна како ће Петрињци реагирати на ове одлуке, хоће ли шутјети или просвједовати, а из неких петрињских бранитељских удруга поручују како неће допустити нову ‘окупацију’ Петриње.

Некадашње прогнаничко насеље у Малој Горици годинама је већ празно. Монтажни објекти су дерутни, уништени, опљачкани, неупотребљиви за становање. Kако неслужбено дознајемо, Влада овђе планира изградити контејнерско насеље. Kако пише у одлуци од дођели средстава за изградњу прихватилишта у Малој Горици сврха пројекта је осигурање додатних капацитета ради унапређења увјета смјештаја и пружања услуга прихвата тражитељима међународне заштите.

Тренутно је у тијеку исхођење грађевинске дозволе за изградњу Прихватилишта које ће, према тврдњама из МУП-а, за почетак бити намијењено за мали број тражитеља међународне заштите. „Министарство ће с локалном заједницом, удругама цивилног друштва и грађанима детаљно и правовремено комуницирати све информације везане уз успоставу Прихватилишта за тражитеље азила у Малој Горици”, стоји у одговору пристиглом у Петрињу из МУП-а о успостави прихватилишта за азиланте у Малој Горици

Jutarnji.hr

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here