Хрватска почиње да увози раднике из Бангладеша и са Филипина

Поделите:

Хрватска је спремна увести раднике из Бангладеша, објавила је амбасада те државе у Хагу, након састанка са званичником Хрватске

Медији пишу како је Хрватска већ предузела кораке да недостатак радне снаге надокнади људима из ове двије азијске земље.

Хрватска је спремна увести раднике из Бангладеша, објавила је амбасада те државе у Хагу, након састанка бангладешког амбасадора Шеикха Мохаммеда Белала са замјеником министра рада Хрватске Драженом Опалићем. Како су објавили из амбасаде Бангладеша, на састанку у Загребу је замјеник министра најавио да ће Хрватска ускоро у Бангладеш послати нацрт меморандума о разумијевању, документа који описује договор између двије државе о тој теми.

Након потписивања меморандума биће покренуте нужне припреме како би се регрутовала потребна радна снага из те државе, пише загребачки Вечерњи листу петак. Опалић је амбасадору Белалу пренио намјеру како Хрватска, између осталих, жели запошљавати љекаре, медицинске сестре, стручњаке за информатику, туристичке и грађевинске раднике.

ПРИОРИТЕТ ДОМАЋА РАДНА СНАГА
Амбасадор је пренио увјеравања како је Бангладеш способан осигурати квалификовану и неквалификовану радну снагу за све секторе. На упит о детаљима договора из Министарства рада и пензијског система потврдили су да је помоћник министра примио амбасадора Бангладеша, којег је интересовала могућност сарадње на подручју тржишта рада.

„Министарство континуирано прати ситуацију на тржишту рада како би одговорило на све изазове у погледу потражње за радном снагом. Али, као што министар [Марко] Павић стално наглашава, приоритет Владе је запошљавање домаће радне снаге“, одговорили су из овог министарства за Вечерњи лист.

„Истражили смо тржиште и открили да Хрватска има велике потребе за увозом радне снаге. Ми можемо задовољити ту потражњу“, рекла је Елса У. Виља, челна особа Филипинског удружења извозника услуга, која окупља око 300 лиценцираних агенција за извоз радне снаге. „Почетком ове године казали су нам да вам је потребно око 2.000 радника, а те потребе су од тада само нарасле. Ми можемо задовољити ту потражњу за радницима“, рекла је она у разговору за загребачки Јутарњи лист од петка.

„Радници које нудимо различитих су струка. Како чујемо, Хрватска у овом тренутку највише тражи раднике у туризму и угоститељству… Но, нудимо и раднике у грађевинарству, као и у пољопривреди“, додала је Виља, којој је ово друга посјета Хрватској, у којој је боравила у октобру прошле године.

ПЛАТЕ ОД 450 ДО 700 ЕВРА
„Минимална плата за коју би слабије образовани дошли радити је 450 еВра мјесечно, плус смјештај и храна. Код оних образованијих плата не би смјела бити испод 700 евра“, изјавила је Виља.

У почетку би филипински радници углавном били запосленици агенција, но с временом могли би и самостално заснивати радни однос, појаснила је. Издавање папира потребних за рад у досадашњим је случајевима ишло размјерно брзо, али тешкоћа је с издавањем виза, јер Хрватска нема амбасаду на Филипинима, рекла је Виља за Јутарњи лист.

 

Извор Ал Џазира

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here